Μια ακόμη νίκη των πολιτών για την υιοθέτηση από την ΕΕ του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό

Μια ακόμη νίκη των πολιτών για την υιοθέτηση από την ΕΕ του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό

Μια ακόμη μεγάλη νίκη για τους πολίτες της ΕΕ είναι γεγονός. Με τη σημερινή ψηφοφορία, το ΕΚ ζητεί από την Κομισιόν να κάνει συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις για να αναγνωρίσει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό και την αποχέτευση, όπως ορίζονται από τον ΟΗΕ. Αυτή η νίκη είναι πολύ σημαντική τόσο για τους υποστηρικτές του δικαιώματος στο νερό όσο και για τη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η ψηφοφορία έρχεται να υποστηρίξει τις 1,9 εκατομμύρια υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών που έχουν συλλεχθεί μέσω της right2water, υποστηρίζει τις σχετικές θέσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει συμφωνηθεί προηγουμένως, καθώς και το περιεχόμενο της έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Όλοι αυτοί έχουν καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Το Ευρωκοινοβούλιο στο ψήφισμά του απέρριψε όλες τις τροπολογίες που είχαν ως στόχο να αποδυναμώσουν το πνεύμα των απαιτήσεων της ΠΕΠ

Διαβάστε το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ευρωκοινοβούλιο μετά την υπερψήφιση του ψηφίσματος:

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρώτη επιτυχημένη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) «Right2Water», στερείται φιλοδοξίας και απέτυχε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των διοργανωτών, αναφέρουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους που υιοθετήθηκε την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015. Ο θεσμός της ΠΕΠ επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν από την Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αν συγκεντρωθούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υπογραφές από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κρατών μελών της ΕΕ.

Η πρωτοβουλία πολιτών Right2Water «ήταν το πρώτο επιτυχημένο παράδειγμα αυτού του δημοκρατικού μηχανισμού. «Το θέμα  της ιδιοκτησίας και της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδρευσης είναι σαφώς βασική ανησυχία των πολιτών που δεν μπορεί να αγνοηθεί», είπε η επικεφαλής ευρωβουλευτής Lynn Boylan (GUE /NGL, IE), η έκθεση της οποίας εγκρίθηκε με 363 ψήφους υπέρ, 96 κατά και με 261 αποχές. «Είναι θλιβερό ότι η Επιτροπή δεν έχει υποβάλει νομοθετικές προτάσεις που να κατοχυρώνουν το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα, και να εξασφαλίζουν αντίστοιχη νομική απαίτηση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα δημόσια αγαθά, όπως το νερό, δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή «περιορίζεται να επαναλαμβάνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις»

Οι ευρωβουλευτές στο κείμενό τους σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε απάντηση στην «Right2Water» και την ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο του 2014  τονίζουν πως αυτή «στερείται φιλοδοξίας, δεν ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις που είχαν οι διοργανωτές της ευρωπαϊκής πρωτοβουλία πολιτών, και περιορίζεται στο να επαναλαμβάνει υπάρχουσες δεσμεύσεις».

«Αν οι επιτυχημένες και υποστηριζόμενες ευρέως ΠΕΠ (…) παραμεληθούν από την Επιτροπή, η ΕΕ θα χάσει την αξιοπιστία της στα μάτια των πολιτών», λένε οι ευρωβουλευτές.

Καλούν την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα, εφόσον κριθεί σκόπιμο, προκειμένου να αναγνωρίσουν ότι η οικονομικά προσιτή πρόσβαση στο νερό είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν καθήκον να διασφαλίζουν ότι η πρόσβαση στο νερό είναι εγγυημένη για όλους, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή και ότι οι προμηθευτές παροχής οφείλουν να παρέχουν ασφαλές πόσιμο νερό και να βελτιώνουν τις υπηρεσίες αποχέτευσης.

Να μείνει το νερό έξω από τις εμπορικές συμφωνίες

Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η παραγωγή, διανομή και επεξεργασία των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης πρέπει να παραμείνει εκτός της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης σε οποιαδήποτε μελλοντική αναθεώρηση. Επιπλέον, ο ειδικός χαρακτήρας των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης καθιστά επιτακτική την ανάγκη να εξαιρεθούν από οποιεσδήποτε εμπορικές συμφωνίες διαπραγματεύεται η ΕΕ.

Σημείωση

Τον Φεβρουάριο του 2014 οι διοργανωτές της καμπάνιας «Right2Water» που συγκέντρωσε 1.884.790 υπογραφές είχαν ακρόαση με την Επιτροπή Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Αρχή Ανάπτυξης, εσωτερικής αγοράς και τις επιτροπές αναφορών. Οι διοργανωτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει την πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα και να θεσμοθετήσουν  τη μη απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης.

Διαδικασία: Μη νομοθετικό ψήφισμα

REF. : 20150903IPR91525

Updated: ( 08-09-2015 – 16:03
Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*