Τι «τρέχει» με τις πηγές του Πηλίου;

Τι «τρέχει» με τις πηγές του Πηλίου;

Η Κίνηση πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Θέμα του Νερού και την ΔΕΥΑΜΒ:

Η Επιθετική πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ απέναντι στους πολίτες των χωριών του Πηλίου, με την μόνιμη χλωρίωση δεξαμενών παρθένων πηγών, διαταράσσει την δημόσια ζωή.

Παρά την υποτιθέμενη αποδοχή του Κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων και την παραδοχή της ανάγκης για την συλλογή υπογραφών http://www.savegreekwater.org/?p=2162 , εντούτοις οι ενέργειες της ΔΕΥΑΜΒ φανερώνουν βήματα προς την ιδιωτικοποίηση όπως αυτά έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες στο παρελθόν.

piges2

Η χλωρίωση του νερού των πηγών ισούται με την απαξίωσή τους και την απομάκρυνση του εν-διαφέροντος των πολιτών για το νερό τους, οι οποίοι είτε χρησιμοποιούν φίλτρα, είτε αγοράζουν εμφιαλωμένα – όσοι βέβαια είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο κόστος. Η δημιουργία αγωγού για συγκέντρωση των πηγαίων νερών, η πρόθεση δημιουργίας κλειστών δικτύων άρδευσης, και η επιβολή άλλου συστήματος ελέγχου της άρδευσης από αυτό που αιώνες έχουν τα χωριά ώστε να ποτίζονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις… αυτά συνδυασμένα με την άρνηση από πλευράς της ΔΕΥΑΜΒ να συζητήσει το θέμα με τους πολίτες, δημιουργούν την έντονη ανησυχία ότι ο σκοπός της πολιτικής αυτής είναι άλλος από το συμφέρον των δημοτών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αμέσως μετά την χλωρίωση του νερού στην πηγή ¨Μάνα¨ της Πορταριάς του Πηλίου άνοιξε στην περιοχή κατάστημα που εμπορεύεται φίλτρα νερού ! Ειδικά για το γεγονός αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ίδιοι οι πολίτες οι οποίοι απαρτίζουν την Κίνηση Πολιτών για το Νερό, κάλεσαν στην πηγή ¨Μάνα¨ σε Λαϊκή Συνέλευση την Κυριακή 8/9/13. Στην εκδήλωση κλήθηκαν με σχετική επιστολή από την Κίνηση Πολιτών Πορταριάς για το νερό, οι τοπικοί εκπρόσωποι του χωριού, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας και ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος και Κοινοτάρχης Πορταριάς κ. Β.Κοντορίζος. Από όλους αυτούς παρέστη μόνον ο κ. Γ.Σιώκος. Παρούσα ήταν και η Βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μ. Χρυσοβελώνη. Οι πολίτες αναφέρθηκαν στην υπόθεση του χλωρίου και στην θέση τους όπως αυτή προέκυψε μετά από πολλές συνελεύσεις στα χωριά, συνεδριάσεις της Συ-ντονιστικής και εκδηλώσεις στο Βόλο και τελικά με τη σύμφωνη γνώμη των παρευρισκομένων η συσκευή του χλωριωτή απομακρύνθηκε από τη δεξαμενή http://watervolo.blogspot.gr/2013/09/blog-post_8.html . Ακολούθως την Τετάρτη 11/9/ 2013 δε-κάδες κάτοικοι των χωριών της δημοτικής ενότητας Πορταριάς, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Πορταριάς για το νερό, για καθάρισμα του χώρου της πηγής Μάνας http://watervolo.blogspot.gr/2013/09/15.html και την Κυριακή 15/9/13, γιορτάστηκε η «Ημέρα της Μάνας» http://watervolo.blogspot.gr/2013/09/blog-post_15.html !

¨Μετά από μια βδομάδα συσκότισης τα τοπικά ΜΜΕ…μίλησαν. Και τι είπαν; ¨ΔΕΥΑΜΒ: Μηνύ-σεις για δολιοφθορές και κλοπή καλωδίων σε εγκαταστάσεις της¨

13/09/2013 http://www.magnesianews.gr/News/?EntityID=c33c0f7d-22c7-4101-9cff-c33c0394bbc4#.UjM2zUw2Tjo.email

Η Κίνηση πολιτών ενημέρωσε τους πολίτες ως εξής: ¨Μήνυση κατά αγνώστων λοιπόν! Και ΄μεις το κάναμε μέρα μεσημέρι για να είναι κατά γνωστών¨.

Φυσικά ο συσχετισμός κλοπής καλωδίων και δολιοφθορών σε άλλες περιοχές αποτελεί ένα γαρνί-ρισμα στην καθυστερημένη απάντηση της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία έλαμψε δια της απουσίας της στο κάλεσμα των πολιτών, για άλλη μια φορά. Σημειωτέο ότι οι πολίτες προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να επιτύχουν μια ουσιαστική συζήτηση… http://watervolo.blogspot.gr/2013/07/blog-post_30.htm

Η δικαιολογία της χρήσης του χλωρίου ως μέσο διαφύλαξης της δημόσιας υγείας καταρρί-πτεται από τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών αφού η χρόνια – προληπτική του χρήση δη-μιουργεί περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα (καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις κλπ.) και μάλιστα για να αντιμετωπίσει προβλήματα που υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν, τα ο-ποία όμως με σωστή μέριμνα και τακτικούς ελέγχους μπορούν να αποφευχθούν ! Αν υποθέσουμε ότι η χρήση του χλωρίου σε δεξαμενές είναι ανεκτή κατά περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η μόνιμη χλωρίωση. Οι πολίτες θα έπρεπε να ειδοποιούνται ότι θα χλωριωθεί το νερό τους ώστε να απέχουν από αυτό το πρώτο διάστημα εφαρμογής. Ακόμα αποτελεί πια μια κακό-γουστη επανάληψη η ¨ανακάλυψη προβλημάτων¨ στο νερό των χωριών που εντάχθηκαν στον Καλλικρατικό Δήμο και πάντα σε περιόδους έντονης τουριστικής κίνησης! Αυτό φυσικά αφήνει υπόνοιες ότι απώτερος σκοπός είναι η δυσφήμιση του νερού των περιοχών αυτών την οποία τα Μ.Μ.Ε. την μεγιστοποιούν. Η απαξίωση όμως του Νερού είναι το 1ο βήμα προς την Ιδιωτικοποί-ηση.

Στα άρθρα που παραπέμπουμε θα βρείτε μια πλήρη ενημέρωση γύρω από το χλώριο http://watervolo.blogspot.gr/2013/09/blog-post_12.html

και ειδικότερα τι αυτό προκαλεί στους ζωντανούς οργανισμούς http://cleaningfed.gr/view.php?v=329 .

Υπάρχουν άλλοι τρόποι για την διασφάλιση ενός καθαρού δικτύου, φιλικότεροι στην άνθρωπο και το περιβάλλον και σίγουρα πιο υγιεινοί από την χλωρίωση.

Πραγματικά ουσιαστική βοήθεια μας προσφέρει η μελέτη του A. Grohmann, Διευθυντή Ύδρευσης του Βερολίνου, συνταξιούχου πλέον, με τίτλο “Νερό χωρίς Χλώριο από το Πήλιο” http://neroxorisxlorio.wordpress.com/%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7/

Στην Συνέλευση της Κίνησης πολιτών Πηλίου και Βόλου για το θέμα του Νερού που πραγματοποιήθηκε στον Άγ. Βλάσιο το Σάββατο 28/9/13, μεταξύ άλλων καταγράφηκαν νέες κα-ταγγελίες πολιτών από την ευρύτερη περιοχή αλλά και ειδικά από την περιοχή των Πλατανιδίων. Οι πολίτες ανέφεραν ότι : α) Το νερό είναι ακατάλληλο για κάθε χρήση αφού ακόμα και τα ζω-ντανά τους αρνούνται να το πιούν, το οποίο πέρα από την έντονη μυρωδιά χλωρίου που έχει, δη-μιουργεί ακόμα και αίσθημα τσούξιμου στην γλώσσα! β) Μετά από ανάλυση δείγματος πιστο-ποιήθηκε η ποσότητα χλωρίου ίση με νερού πισίνας κολυμβητηρίου! Τηλεοπτικό συνεργείο το οποίο πρόκειται να δημιουργήσει Ντοκιμαντέρ για το θέμα του Νερού, μαγνητοσκόπησε την όλη συζήτηση («Ο πόλεμος για το νερό έχει ξεκινήσει στο Πήλιο;» ρεπορτάζ Ν. Ψαρρού http://unfollow.com.gr/home/item/301-unfollow-22.html ).

Η συνέλευση έκλεισε με την αποδοχή από όλους της διαπίστωσης ότι το Νερό αποτελεί ένα θέμα μόνο του γενικότερου προβλήματος που βιώνουμε στην Ελλάδα σήμερα.

Απέναντι σε ένα Κράτος το οποίο κάτω από μια νομιμοφάνεια και μετατρέποντας το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο, μεριμνά μόνο για την εξασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων των ¨δανειστών¨ της χώρας μας και δεδομένου ότι η Ιδιωτικοποίηση των Υδάτινων πόρων είναι μία από τις δεσμεύσεις των υπογεγραμμένων Μνημονίων, η Επαγρύπνηση, η Ενότητα και η Αντίστα-ση είναι ο μόνος δρόμος για τους πολίτες.

Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*