Ευρωπαϊκό Κίνημα νερού για την ΕΠΠ: Επιτυχία της διαμαρτυρίας των πολιτών

Ευρωπαϊκό Κίνημα νερού για την ΕΠΠ: Επιτυχία της διαμαρτυρίας των πολιτών
Ο τομέας του νερού αποσυρθηκε από την πρόταση οδηγίας σχετικά με την ανάθεση των συμβάσεων παραχώρησης

Ο Επίτροπος της εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ στις 26 Ιουνίου 2013 δήλωσε ότι ο τομέας του νερού δεν θα είναι μέρος της οδηγίας σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση αυτή δικαιολογείται από τη φράση «το νερό είναι κοινό αγαθό θεμελιώδες για όλους τους ευρωπαίους πολίτες», με αναφορά στην καμπάνια της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ECI), «το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα» η οποία έχοντας συγκεντρώσει περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια υπογραφές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θέλουν ιδιωτικοποιημένες τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η απόσυρση αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και της άρνησης, όπως εκφράζεται στη Γερμανία και την Αυστρία από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και τους πολίτες μπορεί να είναι επιτυχείς. Ο κ. Μπαρνιέ είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι ο στόχος της παρούσας οδηγίας δεν ήταν η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών νερού. Ένα ανακοινωθέν από την Aquafed, τον σύνδεσμο ευρωπαικών ιδιωτικών εταιρειών ύδρευσης, δείχνει ότι δεν ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Η Aquafed μιλά για έναν «επικίνδυνο αποκλεισμό» με στόχο «ενάντια στα συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών» με τη χρήση της «δημοκρατίας ως πρόσχημα».

Είμαστε στην ευχάριστη θέση ότι ο τομέας του νερού δεν επηρεάζεται πλέον από αυτή την ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά έχουμε επίσης επίγνωση του γεγονότος ότι πολλοί άλλοι τομείς εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της παρούσας οδηγίας, και πρωταρχικός στόχος της είναι να ευνοήσει την εισαγωγή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή, ιδιωτικοποίησεις με άλλο όνομα .

Η αντίφαση με την ευρωπαϊκή πολιτική αποκαλύπτεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι, αν και ο τομέας των υδάτων δεν είναι πλέον στην οδηγία, η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) συνεχίζει να ασκεί βάναυση πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Η αντίσταση μας στην υδατική πολιτική της ΕΕ θα συνεχιστεί για όσο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό

Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*