Δελτίο τύπου της EPSU για την Παγκόσμια ημέρα για το νερό

Δελτίο τύπου της EPSU για την Παγκόσμια ημέρα για το νερό

[vc_row el_position=»first»] [vc_column width=»1/4″] [/vc_column] [vc_column el_position=»last» width=»3/4″] [vc_column_text el_position=»first last»]

[box] Το δελτίο τύπου της EPSU (European Public Services Union) για την Παγκόσμια μέρα για το νερό παρουσιάζει τις δράσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπη και τις προσπάθειες να συγκεντρωθούν υπογραφές για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω.[/box]

[/vc_column_text] [/vc_column] [/vc_row] [vc_row el_position=»last»] [vc_column] [vc_column_text el_position=»first last»]

Δελτίο Τύπου – 21 Μαρτίου 2013

Ημέρα για το Νερό 2013

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών φέρνει το Δικαίωμα στο Νερό για συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό εκατοντάδες ακτιβιστές σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη θα συγκεντρώνουν υπογραφές για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών. Ήδη έχουν προσυπογράψει πάνω από 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι πολίτες. Η Πρωτοβουλία right2water-Δικαίωμα στο Νερό αξιώνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ν’ αναγνωρίσει την ύδρευση και την υγιεινή ως ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέλη επίσης της Διεθνούς Συνεργασίας για το Νερό θ’ αξιώσουν παρόμοια αναγνώριση των δικαιωμάτων αυτών απ’ όλα τα κράτη. Ακόμη όμως βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του αγώνα που διεξάγουμε ώστε τα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων, που σήμερα στερούνται πρόσβασης σ’ αυτές τις στοιχειώδεις παροχές, κάποτε να αποκτήσουν την δυνατότητα να έχουν καθαρό πόσιμο νερό και βασικές υπηρεσίες υγιεινής.

Η Πρωτοβουλία «right2water» διαδηλώνει την αντίθεσή της στην προωθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Οι χιλιάδες που συμμετέχουν συνυπογράφοντας εκφράζουν οργή και απέχθεια κατά των κρατικών και ευρωπαϊκών προσπαθειών ξεπουλήματος κοινοτικών, δημοτικών και δημοσίων τέτοιων επιχειρήσεων. Η Πρωτοβουλία «right2water» συνέβαλε αποφασιστικά θέτοντας τις βάσεις ενός πραγματικά δημοσίου διαλόγου σχετικού προς τη διαχείριση των υδατίνων πόρων, τους τρόπους διοίκησης των δημοσίων υπηρεσιών ύδρευσης και τον ρόλο που παίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε τέτοια θέματα. Οι λαοί της Ευρώπης απευθύνουν μιαν σκληρή προειδοποίησης στους πολιτικούς: η συγκέντρωση, ήδη, 1,3 εκ υπογραφών υπέρ της Πρωτοβουλίας μετατρέπει την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό σε μια γιορτή της ενεργούς και αποτελεσματικής συμμετοχής στα δημόσια πράγματα των Ευρωπαίων Πολιτών. Το σύνθημα «Το Νερό μας δεν πουλιέται!» μεταφράζεται σε «η ανθρώπινη ζωή κι η δημοκρατία είναι πάνω από τα εμπορικά συμφέροντα».

Σε πέντε κράτη (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σλοβακία και Σλοβενία) ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός υπογραφών έχει ήδη ξεπεραστεί. Αρκετά άλλα (Φιλανδία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία, Κύπρος και Ελλάς) βρίσκονται κοντά. Εκατοντάδες δράσεις έλαβαν χώρα στη διάρκεια της εβδομάδας που προηγήθηκε της Ημέρας για το Νερό. Συνδικάτα, μέλη οργανώσεων υποστήριξης αλλά και πολλοί μη άμεσα εμπλεκόμενοι πολίτες συγκέντρωσαν υπογραφές συζητώντας την σημασία της Πρωτοβουλίας. Αν τα πράγματα συνεχισθούν έτσι, με την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού αυξανομένη σε χώρες όπως η Ιταλία κι η Ισπανία αλλά και με την αφύπνιση της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου αντίπαλοι κομματικά χώροι συνεργάζονται υποστηρίζοντας την Πρωτοβουλία, έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε αισιόδοξοι πως θα πετύχουμε τον σκοπό μας. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας βοήθησαν.

Η Διεθνής Δημοσίων Υπηρεσιών (Public Services International) είναι ο τομέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων σε Ευρωπαϊκές Δημόσιες Υπηρεσίες που ασχολείται με την οργάνωση ενεργειών σε παγκόσμιο επίπεδο και την συνεργασία με ομοίου αντικειμένου συνδικάτα σε άλλες ηπείρους. Έχει ήδη διακηρύξει πως η ύδρευση και η υγιεινή αποτελούν ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά προς τον σκοπό αυτό. Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης αποτελεί απειλή για το πανανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε νερό. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τοπικές και εθνικές κοινωνίες αγωνίζονται υπερασπιζόμενες το δικαίωμα αυτό. Την Ημέρα για το Νερό -22 Μαρτίου 2013- αποτίουμε φόρο τιμής στον αγώνα αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πρωτοβουλία: www.right2water.eu

 Η EPSU είναι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσιες Υπηρεσίες. Με πάνω από 8 εκ μέλη προερχόμενα από πάνω από 275 Εργατικές Ομοσπονδίες (στους τομείς ύδρευσης-αποχέτευσης, ενέργειας, υγείας, δημόσιας και δημοτικής διοίκησης και διαχείρισης απορριμμάτων όλων των κρατών της ΕΕ και των ανατολικών γειτόνων μας) είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό μελών Συνομοσπονδία στην Ευρωπαϊκή Ένωση Συνδικάτων (ETUC). Η EPSU είναι ο ευρωπαϊκός τομέας της Διεθνούς Δημοσίων Υπηρεσιών (Public Services InternationalPSI).

[/vc_column_text] [/vc_column] [/vc_row]

Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*