Πρόεδρος της Nestle: «Tο νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα»

Πρόεδρος της Nestle: «Tο νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα»
Σε μια ειλικρινή συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ «Ταΐζουμε τον κόσμο», ο Πρόεδρος της Nestle Peter Brabeck κάνει τον εκπληκτικό ισχυρισμό ότι το νερό δεν είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Επιτίθεται στην ιδέα ότι η φύση και τα προιόντα της είναι αγαθά και λέει πως το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πλέον σε θέση να αντισταθούν στην κυριαρχία της φύσης είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Επιτίθεται στη βιολογική γεωργία και λέει πως η γενετική τροποποίηση είναι καλύτερη.

Η Nestle είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής νερού στον κόσμο. Ο Brabeck σημειώνει – σωστά – ότι το νερό είναι το πιο σημαντικό αγαθό πρώτης ύλης στον κόσμο. Ωστόσο, συνεχίζωντας λέει ότι η ιδιωτικοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή του. Ισχυρίζεται ότι η ιδέα ότι το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα προέρχεται από «εξτρεμιστικές» ΜΚΟ . Το νερό είναι ένα τρόφιμο όπως και κάθε άλλο, και πρέπει να έχει μια αξία στην αγορά.
Πιστεύει ότι η μέγιστη κοινωνική ευθύνη του κάθε προέδρου εταιρειών είναι να βγάζει όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος, έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν θέσεις εργασίας.\
Και ακριβώς για να τονίσω πόσο υπέροχος άνθρωπος είναι, λέει επίσης πως θα πρέπει όλοι να εργάζονται περισσότερο και σκληρότερα.

Συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού ήταν καταστροφικές για τις φτωχές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Στη Νότια Αφρική, όπου το σωματείο των δημοτικών υπαλλήλων SAMWU έδωσε μια μακρά μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, υπήρξε μια ουσιαστική έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις. Η ιδιωτικοποίηση του νερού οδηγήσε σε μια μαζική επιδημία χολέρας στο Durban το 2000.

Το μποϊκοτάζ της Nestle

Η Nestle έχει ήδη μια πολύ κακή φήμη μεταξύ των ακτιβιστών. Υπήρξε κάλεσμα για μποϊκοτάζ από το 1977. Αυτό οφείλεται στην άσκηση πίεσης της Nestle για να σταματήσουν οι γυναίκες το θηλασμό – που είναι ελεύθερος και υγιής – και να χρησιμοποιούν τα παρασκευάσματα για βρέφη (που πωλούνται από τη Nestle) αντ ‘αυτού. Η Nestle είχε πιέσει τις κυβερνήσεις ώστε οι υπηρεσίες υγείας τους να τα προώθησουν. Στις φτωχές χώρες, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των βρεφών, δεδομένου ότι οι γυναίκες αναμειγνύαν τα παρασκευάσματα με μολυσμένο νερό αντί του θηλασμού.

Πείτε στη Nestle πως κάνει λάθος – το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα

Υπάρχει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για να πει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, και να τους ζητήσει να θεσπίσουν νομοθεσία για να εξασφαλιστεί η προστασία αυτού του δικαιώματος.

Αν ζείτε στην Ευρώπη, παρακαλώ υπογράψτε την αίτηση εδώ

Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

41 Σχόλια

 1. Maria Anastasiadou 10 έτη ago

  Everyone must have FREE and UNLIMITED access to clean and safe water…When all the trees have been cut down, when all the animals have been hunted, when all the waters are polluted, when all the air is unsafe to breathe, only then will you discover you cannot eat money. Cree Prophecy

  • Raiden 10 έτη ago

   Drop Dead…

   • donkey_punch 10 έτη ago

    Σχόλιο

 2. Οδυσσέας Κωνσταντινου 10 έτη ago

  Σχόλιο

  • fidanaki 10 έτη ago

   What a hypocricy! he wants to make the world better by gaining more and more money himself…hmmm…that’s a nice try mister! I laughed so much in the part where he says that water is a food product like all the others! tell me is it like coke or a burger? I don’t understand the asholenness of that man now really!!!!He says that he wants to give people work. I’d say that’s the typical »bullfuthers tactics where the thing he wants the most is MONEY by f**** up everyone else’s lives»!!! The man is clearly a bad actor with a very very very ugly performance…I won’t buy a thing from Nestle ever again. Yeah you may laugh but it is not only me i’m sure!It just makes me sick the nerve of some greedy b****s that think that can own the earth and rule the world! SAY YES to any OTHER PRODUCT besides nestle !!!!!!!!!!

 3. Flery Fotiadou 10 έτη ago

  Lets take this guy at the dessert and leave him there for a few days … I think he will change his sick mind!
  we are made of water … we are one with water, water is a blessing !

 4. ΜΑΡΙΟΣ ΡΗΝΑΣ 10 έτη ago

  Σχόλιο

 5. maria 10 έτη ago

  Water is a natural and free resource. Any effort to privatize it destroys human freedom.

 6. K Gouzias 10 έτη ago

  Only water of rivers and rain water can be considerd free at the river side and when the raain fills up your glass .
  The water which it is comoning, pumping out through varios process to be safe and drinkable it has its value and we have to pay for that.
  Nowdays we pay for that to the state.I would prefer to pay to a private company than to throgh my money to the employes who have employment for ever and they do not care for anything…

  • K Gouzias 10 έτη ago

   Περαν πασης αμφιβολιας μπορουμε να πινουμε οσο νερο θελουμε οταν βρεχει ή απο στις οχθες του ποταμου αφου εκει η φυσις μας το προσφερει δωρεαν,Επισης απο τις πηγες του βουνου.
   Ομως το νερο που φθανει σπιτιμας υφισταται μια διαδικασια συγκεντρωσεως μεταφορας διυλισεως καθαρισμου ..Αυτο το κοστος του τεχνικου εργου το πληρωνουμε.Σημερα το πληρωνουμε στο δημοσιο υπερφουσκωμενο λες και μας πουλουν χρυσαφι..Θα ηταν επ ωφελεια ολων, ολη την διαδιακσια αυτη να την ειχαν ιδιωτες.Ναι επιχειρηματιες.Και οχι οκνοι κηφηνες δημοσιοι υπαληλοι.Το νερο θα μας στοιχιζε λιγοτερο . Ειναι αμαρτάι να εχουν δημιουργικοι επιχειρηματιες την επεηεργασια και διανομη νερου?Γιατι να πεταμε τα λεφτα μας στο κηφηνριο?
   Διααπιστωνω ομως οτιεδω στο ιστολογιο σας, εσεις δεν κανετε ερευνα.Εσεις απλως θελετε να συγκεντρωσετε μια μονομερη αποψι, την δικη σας και να την εμφανισετε ως αντικειμενικη ερευνα οικολογων που στην ουσια ειναι οικολογικη ερευνα καρπουζι.Πρασινη απ εξω και κατακοκκινη απο μεσα

   • Author
    savegreekwater_author 10 έτη ago

    Αγαπητέ κε
    Αν είχατε μπει στον κόπο να διαβάσετε όσα περιέχονται σε αυτό το site δεν θα κάνατε τουλάχιστον την τελευταία σας παρατήρηση. Στόχος μας εδώ φυσικά και είναι να παρουσιάσουμε τη δική μας άποψη σας ευχαριστούμε ωστόσο για το σχόλιο σας που μας δίνει την ευκαιρία να εκθέσουμε τις σκέψεις μας αφού σας ενδιαφέρουν. Θα σας εκπλήξει ίσως το γεγονός ότι η ίδια η παγκόσμια τράπεζα έχει παραδεχτεί δημόσια ότι σε τίποτε δεν έχει γίνει αποτελεσματικότερη η διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης μετά την ιδιωτικοποίηση.Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα παγκοσμίως όπου η υπηρεσία έγινε φθηνότερη ή πιο αποτελεσματική από πλευράς προστασίας υδάτινων πόρων.Πολλοί σοβαροί άνθρωποι της αγοράς «ξεχωρίζουν» τις υπηρεσίες ύδρευσης και θεωρούν τον συγκεκριμένο τομέα ιδιαίτερο λόγω πολλών εγγενών χαρακτηριστικών που κάνουν τις επενδύσεις σε αυτόν μη ελκυστικές αν θέλει κανείς να λειτουργεί στα πλαίσια μιας κοινωνικά ωφέλιμης αλλά και επικερδούς δραστηριότητας και όχι ως άρπαγας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις του νερού έχουν επιβληθεί σε χώρες κάτω από τη «βοήθεια» του ΔΝΤ.

    Αν είστε καθώς φαίνεται θιασώτης της ιδέας της ελεύθερης αγοράς καλό θα είναι να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης δεν συνεπάγεται άνοιγμα αγοράς αλλά για δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου που απαγορεύεται και από τους θεσμούς της Ε.Ε. γι αυτό άλλωστε και επιβάλλει τη θέσπιση ρυθμιστικής αρχής από πλευράς κράτους για να ελέγχει το ιδιωτικό μονοπώλιο.
    Πιο αναλυτικά λοιπόν για τις ρυθμιστικές αρχές
    Στην Γαλλία και στην Ιταλία οι Αρχές Ανταγωνισμού έχουν καταδικάσει τις ιδιωτικές εταιρείες για μη ανταγωνιστική συμπεριφορά. Στην Γαλλία οι Suez και Veolia διατάχθηκαν να καταργήσουν πλήθος «κοινοπραξιών» τις οποίες είχαν συστήσει για να ωφελούνται αμφότερες από τις συμβάσεις αντί να ανταγωνίζονται η μία την άλλη.
    Δικαστήρια στην Γαλλία, στην Ιταλία και στις ΗΠΑ έχουν καταδικάσει στελέχη και αξιωματούχους του Δημοσίου για δωροδοκίες που έλαβαν από θυγατρικές των Suez και Veolia. Αμφότεροι οι όμιλοι «έχουν τεθεί υπό έλεγχο σε ουκ ολίγες ποινικές και αστικές υποθέσεις, για κατηγορίες όπως δωροδοκία αξιωματούχων τού Δημοσίου, παράνομες πολιτικές δωρεές, μίζες, μη ανταγωνιστικό καθορισμό τιμών, σύναψη καρτέλ και λογιστικούς χειρισμούς που ισοδυναμούν με απάτη». Σύμφωνα με μια έκθεση του 1997 του Ελεγκτικού Συνεδρίου τής Γαλλίας («CourdesComptes»), το σύστημα ιδιωτικοποίησης στο οποίο στήριξαν την εθνική τους κυριαρχία οι Suez και Veolia έπασχε από συστηματικά ελαττώματα: «Η έλλειψη επίβλεψης και ελέγχου των παραχωρημένων δημόσιων υπηρεσιών, επιβαρυμένη από την έλλειψη διαφάνειας αυτής της μορφής διοίκησης, έχει οδηγήσει σε καταχρήσεις».
    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η SevernTrentWater καταδικάστηκε για σοβαρή απάτη, επειδή είχε παράσχει ψευδή στοιχεία στην ρυθμιστική αρχή, βάσει των οποίων μπόρεσε να υπερχρεώσει τους πελάτες κατά 42 εκατομμύρια στερλίνες σε ένα έτος. Άλλες εταιρείες ύδρευσης έχουν παραδεχθεί παρόμοιες πράξεις.
    Το 1999 η πόλη τού Βερολίνου ιδιωτικοποίησε την υπηρεσία ύδρευσής της, για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των χρεών της, παρά την έντονη αντίδραση των πολιτών. Πούλησε το 49,9% της εταιρείας σε κοινοπραξία μιας γαλλικής πολυεθνικής (Veolia) και μιας γερμανικής πολυεθνικής (RWE), οι οποίες απαίτησαν έγγραφη εγγύηση μεγάλου κέρδους. Το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε, αλλά η σύμβαση κρατήθηκε κρυφή από τους δημότες τού Βερολίνου. Μέχρι το 2011 οι τιμές είχαν ξεπεράσει τον πληθωρισμό κατά περισσότερο από το ένα τρίτο του και οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία απαίτησαν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία απαίτησε την δημοσιοποίηση της σύμβασης. Τον Ιανουάριο του 2012 το Γραφείο Ανταγωνισμού τής Γερμανίας απεφάνθη ότι η σύμβαση παραβιάζει το γερμανικό δίκαιο περί ανταγωνισμού, ώστε η εταιρεία αναγκάστηκε σε μείωση τιμών κατά 19%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης εξετάζει αν η σύμβαση παραβιάζει την νομοθεσία της ΕΕ κατά της παράνομης κρατικής επιχορήγησης σε ιδιωτικές εταιρείες.
    Ο κόσμος πιστεύει ότι οι ρυθμιστικές αρχές βοηθούν στην προστασία των πολιτών, αλλά εκείνες προβαίνουν και σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, γι’ αυτό και επηρεάζονται υπέρ των εταιρειών. Η ρυθμιστική αρχή OFWAT του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κατ’ επανάληψη αποτύχει να αποτρέψει τις ιδιωτικές εταιρείες να απολαύουν μεγαλύτερα κέρδη μέσω ελλιπών δαπανών, έχει επιτύχει να εντοπίσει απάτες τις οποίες διέπραξαν οι εταιρείες και έχει δώσει στις εταιρείες το δικαίωμα 25ετούς ειδοποίησης πριν λήξουν οι άδειές τους —ουσιαστικά διασφαλίζοντάς τους παντοτινό μονοπώλιο.

    Σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα μιλάτε για φουσκωμένους λογαριασμούς ίσως μη γνωρίζοντας ότι η ΕΥΔΑΠ έχει ένα από τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ευρώπη 0,5 ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού όσο δλδ χρεώνεστε για ένα μπουκαλάκι νερό από το περίπτερο. Οι υπάλληλοι της πληρώνονται από την εταιρία και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό μια και η εταιρία λειτουργεί με όρους αγοράς και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Είναι μάλιστα κερδοφόρα με κέρδη προ φόρων 62 εκατομμύρια ευρώ το 2012 ενώ τα μερίσματα του δημοσίου η τιμή πώλησης της δλδ είναι 350 εκ ευρώ. Εσείς αν είχατε στην κατοχή σας μια κερδοφόρα εταιρία αυτής της τάξεως θα την πουλάγατε? Δεδομένου δε ότι εμείς κι εσείς έχουμε επί γενεές πληρώσει για τις ανυπολογίστου αξίας υποδομές της? Γιατί είναι αντιληπτό ότι κανείς είναι μέτοχος σε μια πολυεθνική και όχι ότι είναι ταυτόχρονα μέτοχος στην περιουσία του δημοσίου;

    Όσο για το τα περί μειώσεων του χρέους λόγω ανάγκης του κράτους πέραν της προφανούς ζημίας του δημοσίου του οποίου μέτοχοι είμαστε και εσείς και εμείς με τους φόρους μας καλό είναι να έχει κανείς υπόψη του ότι αυτά τα 350 εκατομμύρια (στην καλύτερη περίπτωση, διότι υπάρχει ενδεχόμενο πώλησης της εταιρίας με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στην ονομαστική τους αξία στο 20% λοιπόν του ποσού), τα χρέη του δημοσίου προς την εταιρία δύναται να γίνουν απαιτητά εντός 90 ημερών από τον καινούργιο αγοραστή σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία και (κρατηθείτε) οι απαιτήσεις αυτές της εταιρίας από το δημόσιο είναι 1 δις 200 εκατομμύρια! Που θα τα βρει αυτά το ελληνικό κράτος να τα δώσει? Μα φυσικά μετακυλίοντας το κόστος αυτό σε εσάς και εμάς. Όχι μόνο λοιπόν δεν απομειώνεται το χρέος αλλά γίνεται απαιτητό άμεσα και μάλιστα από έναν ιδιώτη που με μια ωραία εγγυητική 350 εκατομμυρίων απαιτεί πάνω από ένα δις.

    Δεν θα απαντήσουμε στα σχόλια σας περί κηφήνων δημόσιων υπαλλήλων διότι για εμάς το ζήτημα δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Θα σας αναφέρουμε μόνο ότι σε πολλές περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων οι πολυεθνικές εταιρίες προχωρούν ακόμα και σε διπλασιασμό του μισθού των υπαλλήλων προκειμένου να γίνουν αναίμακτα οι ιδιωτικοποιήσεις και σε βάθος πενταετίας μειώνουν τις θέσεις εργασίας. Στην περίπτωση της ΕΥΑΘ που είναι σε καθεστώς ημι-ιδιωτικοποίησης από 700 θέσεις εργασίας έχουν μείνει 265 καταρρίπτοντας και τον μύθο περί ανάπτυξης μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

    Όσο για την οικολογική μας ευαισθησία αυτή δεν είναι ούτε πράσινη ούτε κόκκινη.Είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς ενημέρωσης επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Τα χαμηλότερα ποσοστά διαρροών στην Ευρώπη σημειώνονται στις Κάτω Χώρες και στην Γερμανία, όπου η διαχείριση σχεδόν όλων των συστημάτων γίνεται από δημόσιες εταιρείες. Η Veolia, μία από τις δύο μεγαλύτερες πολυεθνικές στον χώρο της ύδρευσης, επέτρεπε εν γνώσει της να χύνονται ανεπεξέργαστα λύματα στον ποταμό Σεν των Βρυξελλών, επιδιώκοντας έτσι να πιέσει τους πολίτες να πληρώσουν περισσότερα για να λειτουργήσουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Στην Χιλή, η Suez διατάχθηκε να καταβάλει στους πολίτες 5 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τις δυσάρεστες οσμές που αναδίδονταν από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της.

    Για το ευχολόγιο περί αναγκαίων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ας δούμε τι συμβαίνει αλλού. Για παράδειγμα στη Γαλλία, μια χώρα στην Ευρώπη με μακροχρόνια παρουσία ιδιωτών στη διαχείριση του νερού, σε σχετική έρευνα που έγινε από τα συνολικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί για έργα υποδομής και συντήρησης, το ποσοστό που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα δεν ξεπερνάει το 12%. Όλα τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονται από το δημόσιο. Ακόμη και στην Αφρική και στην Ινδία, που παρά την κρίση απέχουν από την Ελλάδα προς το χειρότερο από πλευράς οικονομικής δυνατότητας, το 65% έως 90% των επενδύσεων γίνονται από τον δημόσιο τομέα, ενώ οι υπόλοιπες χρηματοδοτούνται μέσω κρατικής επιχορήγησης —ο ιδιωτικός τομέας δεν επενδύει σχεδόν τίποτε. Αν οι γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικές δεν επενδύουν έστω και για λόγους πολιτικούς στην ίδια τους τη χώρα ας μην εθελοτυφλούμε ότι θα αλλάξουν τακτική στην Ελλάδα.

    Αν δεν σας πείσαμε ακόμη ελπίζουμε να το κάνουμε τώρα με μερικά παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία
    που δείχνει οτι η ιδιωτικοποίηση φέρνει ατεκμηρίωτη οικονομοτεχνικά αστρονομική αύξηση των τιμολογίων και πολλές φορές η αμέσως επόμενη συνέπεια είναι η πτώση της ποιότητας του νερού, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε μαζικές μολύνσεις όπως στο Γιoχάνεσμπουργκ της Ν.Αφρικής, ακόμη και σε θανάτους στον Καναδά όπου 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους αφότου μολύνθηκαν από το βακτήριο E coli. Στη γειτονική Ρουμανία, από το 2001 όπου η υπηρεσία ιδιωτικοποιείται, η τιμή του νερού έχει δωδεκαπλασιαστεί ενώ πρόσφατα, η πολυεθνική που έχει τον έλεγχο ζήτησε και νέες αυξήσεις 16% προκειμένου να προχωρήσει σε έργα συντήρησης του δικτύου. Πολλά είναι και τα παραδείγματα διαφθοράς, εναρμόνισης συμπεριφοράς, -μάλιστα εκκρεμεί ακόμη έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα που διεξάγεται από την ίδια την Κομισιόν για τις εταιρίες Veolia Suez και Saur που είναι από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του χώρου- αλλά και μεγαλοφοροδιαφυγής με τρανταχτό το παράδειγμα της Μ.Βρετανίας όπου έρευνα της Corporate Watch αποκάλυψε ότι μέσω πολύπλοκών διαδικασιών δανεισμού από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους σε μια προσπάθεια νομιμοφανούς μεγαλοφοροαποφυγής, οι εργασίες των επιχειρήσεων ύδρευσης έχουν καταλήξει να επιβαρύνουν τους βρετανούς καταναλωτές ετησίως με περίπου 2 δις λίρες περισσότερα απ’ όσα θα καλούνταν αυτοί να καταβάλουν, αν οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούνταν από το κράτος.
    Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση των ιδιωτικοποιήσεων, στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα, δεν έκαναν επαρκείς επενδύσεις και επέβαλαν υπέρογκες χρεώσεις.

    Και κάπου εδώ προς το τέλος να αναδείξουμε και κάτι σημαντικό για μας στο οποίο μπορεί να διαφωνήσετε.
    Για μας υπάρχει κι ένας άλλης τάξεως λόγος. Θεωρούμε ότι το νερό είναι το συμβολικό προπύργιο των συλλογικών αγαθών, απαραίτητο για τη ζωή και αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατική και ορθολογική διαχείριση του πέρα από λογικές εμπορευματοποίησης, είτε από τους ιδιώτες είτε ακόμη και από το κράτος. Πρόκειται για την ύστατη «περίφραξη» της φύσης που θα αποδειχθεί μάλιστα πολύ οδυνηρή αν η Κομισιόν προχωρήσει όπως υποψιαζόμαστε στη δημιουργία μιας ακόμη φούσκας όπως το Carbon Trade επιτρέποντας συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά «δικαιωμάτων» μόλυνσης υδάτων.

    Ελπίζουμε αν διαφωνείτε ακόμη, τουλάχιστον, να ενημερωθήκατε για το ζήτημα και σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

    • K Gouzias 10 έτη ago

     Ευχαριστω για την απαντησι σας, που ισως ειναι πειστικη για τους ομοιδεατες σας «οικολογους»., αν και μακροσκελης ως ειναι οταν φθανουμε στομ επιλογο εχουμε λησμονησει το θεμα.Ομως την εχω κρατησει ωστε αν χρειασθη να σας απαντησω σημειον προς σημειο.

     Ευελπιστω την δημοσιευσι του πρωτου μου σχολιου που εξακολουθει να τελει υπο την αιρεσι της εγκρισεως σας, ως απαγορευτικη σκεψις..Εγκλημα σκεψεως., αφου δεν ειναι στα πλαισια του «πολτικά ορθου» εν Ελλάντι..

     • Author
      savegreekwater_author 10 έτη ago

      το site αυτό αν παρατηρήσετε άλλα άρθρα δεν χρησιμοποιείται ως χώρος ανοιχτού διαλόγου λόγω μη επαρκούς στελέχωσης της ομάδας επικοινωνίας. Το πρώτο σας σχόλιο δεν δημοσιεύθηκε εκ παραδρομής και πλέον θα το βρείτε δημοσιευμένο. Αν θέλετε μπορείτε να έχετε πολύ πιο ζωντανό διάλογο με άλλους «ομοϊδεάτες» μας στη σελίδα μας στο facebook

   • Passerby 10 έτη ago

    K Gouzias τα λεγόμενά σας προκαλούν το δημόσιο αίσθημα σε ακραίο βαθμό. Δε θα θέλατε να ξέρετε σε πόσο. Και γιατί συμβαίνει αυτό. Διότι είστε ένας θρασύς ψεύτης. Επί μέρους:

    Όντως πέραν πάσης αμφιβολίας μπορούμε να πίνουμε όσο νερό θέλουμε όταν βρέχει ή από τις όχθες του ποταμού καθώς σε αυτά τα μέρη η φύση μας το προσφέρει δωρεάν… όμως να πάτε εσείς να πίνετε νερό από αυτά τα μέρη, όπου τα μισά εξ αυτών μπορούν κάλλιστα να διατηρούν μολυσμένο το νερό. Εμείς δε θα πάρουμε.
    Ως εκ τούτου δημιουργήθηκαν οι δημόσιες υπηρεσίες ύδρευσης για να μη χρειάζεται να τρέχει ο πολίτης μιας κοινωνίας της σύγχρονης εποχής στα προαναφερθέντα μέρη και αφετέρου για να περνάει το νερό από τη διαδικασία συγκεντρώσεως, μεταφοράς, διυλίσεως και καθαρισμού που αναφέρατε κι εσείς. Και όπως συνεχίσατε να αναφέρετε κι εσείς, αυτό το κόστος του τεχνικού έργου το πληρώνουμε. Πολύ σωστά και λογικά.

    Κι εδώ ξεκινάει η αισχρολογία ψεύδους: Από πότε το νερό συγκαταλέγεται στους ακριβούς λογαριασμούς, όντας ο μακράν πιο φτηνός λογαριασμός που ένα νοικοκυριό καλείται να πληρώνει; θα πρέπει να υποκρίνεστε. Και από πότε αυτό το ελάχιστο ποσό θα ήταν ποτέ αρκετό να παράγει ικανοποιητικό κέρδος σε έναν ιδιώτη επιχειρηματία;; Εξαρτάται από τον χαρακτήρα του καθενός το πόσο κέρδος μπορεί να τον ικανοποιεί, ναι, αλλά εγώ δε θα το ρισκάρω. Δε θέλω να γνωρίζω ότι υπάρχει συμφέρον για μεγαλύτερο κέρδος σε ένα βασικό αγαθό όπως το νερό. Και οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν.
    Άρα Το νερό δε θα μας στοίχιζε λιγότερο όπως λέτε, θα μας στοίχιζε περισσότερο.
    Οπότε τα περί υπερφουσκωμένου λογαριασμού νερού σε κόστος χρυσαφιού και τα περί επιχειρηματιών πάνω στο νερό να τα λέτε αλλού, εκεί που σας ακούνε.

    Όσο για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες που τους αποκαλείτε κηφήνες και τεμπέληδες. Θέλετε να σας πω εγώ ονομαστικά παραδείγματα απατεώνων καταδικασμένων ΚΑΙ από τη δικαιοσύνη ιδιωτών επιχειρηματιών; Ουκ ολίγα. Ειδικά η επικαιρότητα βρίθει με καταδικαστικές αποφάσεις. Όμως δεν ισχυρίζομαι ότι ο περισσότερος κόσμος δεν αποτελείται από ανιδιοτελείς ιδιώτες. Εσείς όμως έχετε ήδη κατηγοριοποιήσει ένα ολόκληρο σύνολο εργαζομένων.

    Και τέλος, για να μαθαίνετε και κάτι καινούριο, ο χώρος αυτός δεν είναι ιστολόγιο (blog), όπως εύκολα διακρίνεται, αλλά ιστότοπος. Και έχει διαφορά.

   • Amalia S 10 έτη ago

    Είναι πασιφανές ότι όχι μόνο δεν έχετε τεκμηριωμένη άποψη αλλά δεν μπήκατε καν στο κόπο να κάνετε μία στοιχειώδη ανάγνωση των τίτλων του banner καθώς με ιδιαίτερη ευκολία θα διαπιστώνατε ότι υπάρχει πλούσιο υλικό αναφοράς όπως πχ μελέτες,άρθρα,οικονομικά στοιχεία κτλ.Επειδή ακριβώς η γνώση σας πάνω στο αντικείμενο είναι ελλειπής δεν καταφέρνετε να αντικρούσετε τα επιχειρήματα της άποψης περί μη εμπορευματοποιήσης των υπηρεσιών ύδρευσης και συνάμα του νερού.Το μόνο που κάνετε είναι απλώς να διαφωνείτε χωρίς να στειχοθετείτε αυτή τη διαφωνιά πάνω σε εμπειρικά δεδομένα.

    Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης δεν είναι κάτι καινούριο οπότε θα έπρεπε να γνωρίζστε ποιό είναι το αποτέλεσμα: αυξημένες τιμές.χαμηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών,έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας,διαπλοκή μεταξύ των πολυεθνικών νερού με κυβερνήσεις και με ρυθυμιστικές αρχές,αυξημένες διαρροές στο δίκτυο,ελλειπής επενδύσεις από τον ιδιωτη.Ακόμα και η Παγκόσμια Τράπεζα σε μελέτη της το 2009 για το «αν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα βελτιώνει τις επιδόσεις της διανομής ύδατος» διαπιστώνει ότι τα εμπειρικά δεδομένα δεν δικαιώνουν την ελεύθερη αγορά καθώς «αυτές οι υπηρεσίες έχουν στοιχεία που παροδοσιακά μάλλον δικαιολογούν τη δημόσια εμπλοκή παρά χαρακτηρίζουν την ανταγωνιστική αγορά».Εσείς γνωρίζετε κάτι περισσότερο από την Παγκόσμια Τράπεζα γιατί αν γνωρίζετε κάντε τον κόπο και ενημερώστε τους.Μιλάτε για το ανεπαρκή δημόσιο τομέα και τους κηφήνες δημόσιους υπαλλήλους.Προφανώς δεν θα γνωρίζατε ότι οι υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.Οι εργασιακές τους σχέσεις διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο.Επίσης δεν θα γνωρίζετε ότι οι εκάστοτε διευθύνοντες σύμβουλοι της ΕΥΔΑΠ δεν είναι κάποιοι κρατικοδίαοιτοι συγγενείς υπουργού αλλά προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.Χαρακτηριστικό παράδειγμά ο κος Μπαρδής στέλεχος της Veolia.Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς ο κος Μπαρδής της δημόσιας ΕΥΔΑΠ είναι χειρότερος από τον εαυτό του της ιδιωτικής ΕΥΔΑΠ;Επίσης μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς γίνεται και οι δύο αυτές ΔΕΚΟ είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις που δεν επιβαρύνουν ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προυπολογισμό;Τουναντίον, μάλιστα, το δημόσιο μαζί με τους ΟΤΑ μόνο στην ΕΥΔΑΠ οφείλει πάνω από 1δις.Τα οικονομικά αποτελέσματα βρίσκονται δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ αλλά εσείς ούτε αυτά δεν καταρθώσατε να ελέγξετε.Ελπίζω να μην οφείλετε στην αδυναμία σας να διαβάσετε οικονομικά αποτελέσματα αλλά στη βιασύνη σας να απαντήσετε.

    Σαφώς και υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στη διαχείριση των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι επιχείρημα για την ιδιωτικοποίηση τους καθότι οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν αποτύχει παταγωδώς στο να εξυπηρετήσουν το γενικό συμφέρον.Αποτέλεσμα αυτής της αποτυχίας ειναι η επαναδημοτικοποίηση σε πολλές περιοχές της Γαλλίας,των ΗΠΑ,του Καναδά,της Αργεντινής ενώ στη Γερμανία όπου η διαχείριση των υδάτινων πόρων γίνεται κυρίως από δημόσιους φορείς η Veolia έχασε το συμβόλαιο της στο Wuppertal και κινδυνέυει να το χάσει και στη μοναδική πόλη που υπήρξε 100% ιδιωτικοποίηση,στο Βερολίνο.

    Εν κατακλείδι,το νερό δεν καλλιεργείται ούτε παράγεται σε κάποιο εργοστάσιο ενώ το δίκτυο το έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες.Οπότε μοναδικοί μέτοχοι στις υπηρεσίες ύδρευσης θα πρέπει να είναι οι κάτοικοι αυτής της χώρας και όχι κάποιοι άγνωστοι μέτοχοι πολυεθνικής εταιρείας που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η αύξηση του κέρδους τους και τίποτα περισσότερο.Γιατί ας μην ξεχνάμε οι υπηρεσίες ύδρευσης είναι φυσικό μονοπώλιο!

    ΥΓ Πέρα από το ότι εκφέρετε άποψη χωρίς να είστε ενημερωμένος για το θέμα αδυνατείτε να διαβάσετε μία τεκμηριωμένη άποψη, που ξεπερνά τη μία παράγραφο,χωρίς να έχετε ξεχάσει το θέμα.Σας προτείνω πέρα από το να διαβάζετε συχνότερα εφημερίδες για εξάσκηση στην ανάγνωση μακροσκελή άρθρων να αρχίσετε να πίνετε αυθονο νερό,βοηθάει απίστευτα στη μνήμη!

   • ΓΙΑΝΝΗΣ 10 έτη ago

    OTAN TO ΠΑΡΟΥΝ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ

 7. Stelios 10 έτη ago

  What a pile of horseshit. Mr Nestle at the end of your live what you will take with you is the clothes you wear and 80% of your body weight in water. That is the basic summary of your life.

 8. Απαράδεκτο και απάνθρωπο. Το νερό το δίνει η φύση! Δεν είναι εμπόρευμα,αλλά αγαθό! Κάτω τα χέρια από το νερό!

 9. MARIA DELIDIMITRI 10 έτη ago

  Yoy should be ashame of yourselves!

 10. marinakos giannis 10 έτη ago

  Λενε…πως…οι Ελληνες…ανακάλυψαν τον Στιγμιαίο καφέ….και σεις …κύροι…πλουτίσατε…
  Καλό είναι αυτό ….ωφέλιμη πατέντα….το κτύπημα…του και παγωμένος ..να αφρίζει…
  Περιοριστήτε..όμως ..εκεί και μην επεκτείνεσθε…γιαί το πολύ κτύπημα…αφίνει κουσούρια…!!!
  Αρχέγονο…και πολυπαραγωντικό το Νεράκι….στον ίσκιο για τον διψασμένο Άνθρωπο….
  Και η εταιρία σας….μιά ετικέτα……
  Σεβασμο στα όρια του μέτρου λοιπόν..δεν βλάπτει…!!!

 11. νικος κονομαρας 10 έτη ago

  ΄ΣΕΙΡΆ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΟΧΥΓΟΝΟ ΚΑΙ Ο ΑΕΡΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ .

  • Μάριος 10 έτη ago

   ΑΑκριβώς όπως τα λέει ο Νίκος… Σειρά έχει το οξυγόνο που αναπνέουμε! Προκαλώ τους επιστήμονες που δουλεύουν για τα παλιοτόμαρα της «ελίτ» μερίδας ανθρώπων (ανθρωπόμορφων για να είμαστε ακριβείς)! Να βρουν τρόπο να μας κλειδώσουν μετρητές οξυγόνου στο στόμα και τη μύτη! Πώς θα γίνει δηλαδή; Τι είναι το οξυγόνο, αγαθό της φύσης; Να έχουμε τον καθένα να παίρνει όσες αναπνοές γουστάρει; Επιτέλους ας υπάρξει μία τάξη!

   Βρε δεν πάτε στο διάολο όλοι σας οι «αφροκρεμάτοι»… Να πάτε και να κάνετε τη χάρη σε όλη την ανθρωπότητα να μείνετε εκεί!!!

 12. αννα 10 έτη ago

  μποϋκοτάζ που τους χρειάζεται ίσαμε δεκαπέντε Μανωλάδες

 13. george 10 έτη ago

  Από την φάτσα φαίνεται ο τύπος τι μα______κας είναι… Τελικά μάλλον μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Nestle πρέπει να κάνουμε… Για να δούμε όταν αρχίσουν και πέφτουν οι πωλήσεις τους, θα συνεχίσουν να μαλ_______ιζονται….

 14. one of all 10 έτη ago

  He’s not a human

 15. Συμεωνιδης 10 έτη ago

  No comments…..I get sick.

 16. Paris 10 έτη ago

  Τι λεει ο καραγκιοζης! και δε τον εχουνε παρει με τις πετρες ακομα.

 17. Κάζης Δημήτρης 10 έτη ago

  Μετά από το ΝΕΡΟ θα μας βάλουν και μετρητές για το ΟΞΥΓΟΝΟ που αναπνέουμε για να κάνουν τρελλά κέρδη κάποιες ΝΕΣΤΛΕ. Και θα κόβουν και το οξυγόνο άν δεν πληρώσεις. Έτσι θα έχουμε και την επιθυμητή μείωση πληθυσμού!…

 18. Michael Loukoumas 10 έτη ago

  Πόσοι απ’ αυτούς που θα υπογράψουν ΔΕΝ έχουν στο σπίτι τους NES CAFE?

 19. ΕΡΚΕΚΟΓΛΟΥ 10 έτη ago

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥΣ , ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΚΑΛΙΕΡΓΙΕΣ. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ . ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΙΔΗ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ , ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΠΑΡΟΛΟ ΟΤΙ ΜΑΣ ΡΑΝΤΙΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ , ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ , ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΕΦΕΡΝΟΥΝ. ΓΙΑΥΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ , ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ . ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ , ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ,ΚΑΙ ΠΑΣΑ ΜΟΡΦΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΟΤΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ , ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΕΚΕΙΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΛΕΙ. ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΤΟ ΚΑΛΟ , ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΕΡΔΙΣΕ .

 20. Μπρέμπος Κώστας 10 έτη ago

  θέλουν κρέμασμα όσοι επιχειρούν να ελέγξουν τους λαούς μέσω του ελέγχου της τροφής τους

 21. Βασιλική 10 έτη ago

  Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού,το οποίο είναι ανθρώπινο δικαίωμα όλων μας.Αν είναι δυνατόν?Για να πλουτίσουν ορισμένες μερίδες ανθρώπων που υποκινούνται από μεγαλοεταιρείες πρέπει να δώσουν σε όλα τα αγαθά μια συγκεκριμένη χρηματική αξία?

 22. vaso 10 έτη ago

  ειναι βλαμενος ο τυπος η μου φενεται?μποικοταζ στα προιοντα τησ νεστλε καραγκιοζη

 23. Νικος 10 έτη ago

  Τραβα ψοφα βρε μ@..κα μπας και σωθει καμια γενια

Pingbacks

 1. […] 1. Το διεθνές βραβείο αλληλεγγύης απονέμεται στον Peter Brabeck, Πρόεδρο της Nestlé, της εταιρείας που αποτελεί το μεγαλύτερο εμφιαλωτή νερού στον κόσμο, που δήλωσε ότι «το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα». […]

 2. […] 1. Το διεθνές βραβείο αλληλεγγύης απονέμεται στον Peter Brabeck, Πρόεδρο της Nestlé, της εταιρείας που αποτελεί το μεγαλύτερο εμφιαλωτή νερού στον κόσμο, που δήλωσε ότι «το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα». […]

 3. […] 1. Το διεθνές βραβείο αλληλεγγύης απονέμεται στον Peter Brabeck, Πρόεδρο της Nestlé, της εταιρείας που αποτελεί το μεγαλύτερο εμφιαλωτή νερού στον κόσμο, που δήλωσε ότι «το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα». […]

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*