Δύο συνεντεύξεις τύπου και επαφές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει η αντιδήμαρχος Παρισιού και διευθύντρια της Eau de Paris, Anne Le Strat στη σύντομη επίσκεψή της στη χώρα μας ύστερα από πρόσκληση του Ινστιτούτου Πουλαντζά και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.Η Anne Le Strat είναι μια πολιτικός από κείνες που λείπουν από την Ελληνική πραγματικότητα. Εκτός από την εμβληματική επαναδημοτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης στο Παρίσι, σε απελπισία των δυο μεγάλων γαλλικών ιδιωτικών εταιριών ύδρευσης που έχασαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η Ann Le Strat συνεχίζει ως πρόεδρος του Οργανισμού Aqua Publica Europea να μάχεται για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και εκτός Γαλλίας. Είχαμε την τιμή να της μιλήσουμε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα με την επιβαλλόμενη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης κατά την επίσκεψη μας στο Παρίσι πέρυσι και το ενδιαφέρον της ήταν ουσιαστικό όπως δείχνει και η αποδοχή της πρόσκλησης. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι τοπικοί άρχοντες τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και να συνεργαστούν με μεγάλους ευρωπαϊκούς δήμους όπως του Παρισιού και του Βερολίνου, που έχοντας βιώσει τις αρνητικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και την αθέτηση των υποσχέσεων των ιδιωτικών παρόχων -που οδήγησαν σε ελλειπή συντήρηση των δικτύων, υπερβολικές τιμές και υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-, επαναδημοτικοποίησαν τις υπηρεσίες ύδρευσης προς ικανοποίηση των πολιτών τους. Αν υπάρχει ένα θετικό στην παγκοσμιοποιημένη μας ζωή είναι η δυνατότητα να μαθαίνουμε για τις λάθος πολιτικές πριν τις εφαρμόσουμε. Ας γίνει η επίσκεψη της αντιδημάρχου η αφορμή για περισυλλογή και επανεκτίμηση για όλους του δήμους Αττικής και Θεσσαλονίκης, αλλά και τους δήμους της επαρχίας όπου σύντομα η ιδιωτικοποίηση έμμεσα ή άμεσα θα χτυπήσει και την δική τους πόρτα. Είναι χρέος τους να αντισταθούν στην «αδιαφορία» που δείχνει η κυβέρνηση για την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος του νερού και τις εκκωφαντικά σιωπηρές επιλογές της να προχωρά με τις ιδιωτικοποιήσεις, επιλογές εκ διαμέτρου αντίθετες προς τις εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε. και ευρωπαϊκών δήμων. Άλλωστε οι δημοτικές εκλογές δεν είναι μακριά. Ας θυμηθούμε λοιπόν κι ας στηρίξουμε όσους δημάρχους ήδη πήραν θέση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού μας κι ας ελπίσουμε οτι σύντομα θα πληθύνουν.
Με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνονται δύο σημαντικές εκδηλώσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Συγκεκριμένα:
ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 7:00 μ.μ.,
Αίθουσα Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ακαδημίας 18, Αθήνα
Ομιλήτρια
ΑΝΝ ΛΕ ΣΤΡΑΤ (Αnne Le Strat), αντιδήμαρχος Παρισιού, πρόεδρος της Eau de Paris
Παρεμβάσεις από την πρωτοβουλία πολιτών Save Greek Water (www.savegreekwater.gr) και εκπροσώπους συλλογικοτήτων εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ
——————————————————————————————————————————
Σε συνδιοργάνωση με την κίνηση πολιτών «SOSτε Το Νερό» (www.sostetonero.blogspot.gr)
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, 7:00 μ.μ., Δημαρχείο Θεσσαλονίκης – Αίθ. Πολλαπλών Χρήσεων
Ομιλητές
ΑΝΝ ΛΕ ΣΤΡΑΤ (Αnne Le Strat), αντιδήμαρχος Παρισιού, πρόεδρος της Eau de Paris
ΟΣΜΑΝ ΟΖΓΚΙΟΥΒΕΝ (Osman Özgüven), δήμαρχος Δικελί (Τουρκία)
—————————————————————————————————————————————-
Στόχος των εκδηλώσεων είναι, μέσα από την παρουσίαση συγκεκριμένων εμβληματικών εγχειρημάτων (Παρίσι και Δικελί), να διευρύνουμε τη συζήτηση και την τεκμηρίωση για την προοδευτική, κοινωνικά δίκαιη και οικολογική διαχείριση του νερού υπό δημόσιο έλεγχο, απορρίπτοντας τους μύθους που καλλιεργούν οι θιασώτες της ιδιωτικοποίησης των κοινών αγαθών. Η σχετική εμπειρία από την οποία μπορούμε να ωφεληθούμε είναι άλλωστε υπαρκτή, δυναμικά αυξανόμενη και προσβάσιμη.
Η Ανν λε Στρατ, αντιδήμαρχος του Παρισιού σήμερα, παρακολούθησε και πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ανάκτηση από το δήμο της εταιρείας ύδρευσης της γαλλικής πρωτεύουσας (η οποία είχε ιδιωτικοποιηθεί το 1985). Θα παρουσιάσει την Eau de Paris, τον τρόπο λειτουργίας της, τη δομή της και τα ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και συμμετοχής των εργαζομένων και των πολιτών στο σχετικό εγχείρημα. Επιπλέον θα αναφερθεί στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, που έγιναν αφόρητες, οδηγώντας στην επαναφορά της εταιρείας υπό δημόσιο έλεγχο.
Ο Οσμάν Οζγκιουβέν είναι δήμαρχος του Δικελί (Τουρκία) και θα αναφερθεί στην εμπειρία εφαρμογής ενός ιδιαίτερου συστήματος τιμολόγησης του νερού που ανταποκρίνεται στην ιδιαιτερότητά του ως κοινού αγαθού, καθώς και στον επανασχεδιασμό της εταιρείας ύδρευσης που απαιτήθηκε για κάτι τέτοιο. Μεταξύ άλλων, δέκα κυβικά μέτρα νερού το μήνα παρέχονται δωρεάν σε άπορους δημότες, ενώ όποιος υπερβαίνει αυτό το όριο χρεώνεται κανονικά για το σύνολο της κατανάλωσής του. Κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές εφαρμόζονται στον ίδιο δήμο και σε άλλους τομείς (φροντίδα υγείας με χαμηλό κόστος, δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες και ψωμί σε τιμή κόστους). Οι δημότες στέκονται στο πλευρό της δημοτικής αρχής, που διώκεται επί σειρά ετών εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει. Η περίπτωση του Δικελί αποδεικνύει ότι η ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου προσπερνιέται όταν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση.