Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα Α. η πρώτη παν πελοποννησιακή συνάντηση δικτύων πολιτών για θέματα υδάτων, που κινδυνεύουν από ιδιωτικοποίηση, περίφραξη ή εμπορευματοποίηση και Β. η ανοιχτή συζήτηση «το νερό είναι δικαίωμα» με πρωτοβουλία των ανεξ. Δημοτικών συμβούλων Α.Βανταράκη και Η.Κουρή.Στην πρώτη εκδήλωση που ξεκίνησε στις 16.30, παραβρέθηκαν από την Πάτρα οι οικοδεσπότες ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Ήρα Κουρή και Απόστολος Βανταράκης , άνθρωποι από περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλόγους της περιοχής , μέλη της ΔΕΥΑΠ και του εργατικού κέντρου Πατρών. Από την Αθήνα παραβρέθηκαν μέλη του SAVEGREEKWATER, της πρωτοβουλίας για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα, που έκαναν και μια σύντομη εισαγωγή για την κατάσταση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, την βασική μεθοδολογία για τη δημιουργία του παν-πελοποννησιακού δικτύου καθώς και τα πρώτα λογικά βήματα, όπως η χαρτογράφηση των περιοχών και η διασύνδεση με τις περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει ακόμη επικοινωνία.
Από την Αργολίδα παραβρέθηκαν δυο εκπρόσωποι του δικτύου που ενημέρωσαν πως για την περιοχή τους υπάρχει πλήρης εικόνα για τα προβλήματα και τους κινδύνους σε θέματα υδάτων. Εκπρόσωποι του Λακωνικού δικτύου που δεν μπόρεσαν τελικώς να παραβρεθούν ενημέρωσαν γραπτώς για τα προβλήματα στην δική τους περιοχή, ενώ με τη συζήτηση εντοπίστηκαν επαφές και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως το δίκτυο της Ηλείας.
Σε αυτή την πρώτη συνάντηση συμφωνήθηκε πως η ύπαρξη ενός δικτύου είναι προϋπόθεση για αλληλοϋποστήριξη και αλληλοενημέρωση και πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου αν και διαφέρουν από εκείνα των αστικών κέντρων θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή και να εμποδιστεί προκαταβολικά η επιδίωξη κάποιων να παρουσιαστεί η ιδιωτικοποίηση ως λύση στα υπαρκτά προβλήματα των κατοίκων, μιας και όπως καταδεικνύει η διεθνής εμπειρία ουδέποτε δόθηκαν λύσεις από τους ιδιώτες παρόχους κι αν κάποια στιγμή έγιναν έργα υποδομών αυτά κόστισαν μια περιουσία στους ανυποψίαστους πολίτες που κλήθηκαν να τα πληρώσουν είτε μέσω των λογαριασμών νερού είτε μέσω της φορολογίας τους. Η ύπαρξη του δικτύου αποτελεί επίσης στρατηγική επιλογή στην προγραμματική συμφωνία της περιφέρειας Πελοποννήσου με την ΕΥΔΑΠ, η επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση της οποίας θα βάλει σε κίνδυνο τους πόρους κα τις υποδομές της Πελοποννήσου στο σύνολό τους.
Μεγάλη αναστάτωση άλλωστε προκαλεί στους αγρότες η χαρτογράφηση των γεωτρήσεων με σκοπό δυστυχώς όχι την προστασία αλλά την τιμολόγηση καθώς και η γενικότερη κατεύθυνση που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες για ανάκτηση πλήρους κόστους σε κάθε χρήση ύδατος συμπεριλαμβανομένης και της γεωργικής και τα γενικότερα ζητήματα που ανακύπτουν με το αρδευτικό νερό σε όλες τις γεωργικές περιοχές της χώρας.
Είναι γνωστό πως σε επίπεδο Ε.Ε., με ρητορική υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή περιφράξεις και εμπορευματοποιήσεις των πόρων καθώς και η χρηματιστικοποίηση της φύσης σε σχήματα ο «ρυπαίνων πληρώνει», σε μια αδιέξοδη λογική υπερεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και χρησιμοποίησης μοντέλων της χρηματοπιστωτικής αγοράς για περιγραφή και αποτίμηση των δέντρων των ποταμών και άλλων φυσικών πόρων που «αποτιμώνται» με κάποιο ποσό, κατά παράβαση της κοινής λογικής της ίδιας της λειτουργίας των οικοσυστημάτων. Για παράδειγμα ο ρυπαίνων ένα ποτάμι π.χ. στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως των ανυπολόγιστων στην πραγματικότητα συνεπειών που έχει αυτό στο ευρύτερο οικοσύστημα και τον πληθυσμό, να πληρώνει ένα «κόστος» μέσω ενός σχήματος αντίστοιχου εκείνου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που ουδόλως εμπόδισε τις πολυεθνικές και τις άλλες εταιρίες από το να ρυπαίνουν. Αντιθέτως βρήκαν και τρόπο να «κερδίζουν» μέσω του «χρηματιστηρίου» των εκπομπών διοξειδίου.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην ιδιωτικοποίηση έμμεση ή άμεση πόρων και υποδομών με κορυφαίο παράδειγμα το φράγμα Πείρου Παραπείρου που αν η ιδέα για διαδημοτική διαχείριση δεν επικρατήσει και προχωρήσουν οι προτάσεις της αποκεντρωμένης περιφέρειας θα μιλάμε επί της ουσίας για την πρώτη ιδιωτικοποίηση μεγάλης υδατικής υποδομής στη χώρα μας.
Η ΔΕΥΑΠ Πάτρας είναι η μεγαλύτερη δημοτική εταιρία ύδρευσης της χώρας μετά τις δύο κρατικές επιχειρήσεις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και η ιδιωτικοποίηση του φράγματος θα αποτελέσει ένα μεγάλο κακό προηγούμενο σε κάθε επόμενη προσπάθεια διαδημοτικής διαχείρισης που είναι και η πλέον διαδεδομένη στην Ευρώπη.
Στην ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση που ακολούθησε με τίτλο «Το νερό είναι δικαίωμα», αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον κίνδυνο μιας τέτοιας εξέλιξης αλλά και την εκκωφαντική απουσία στην ανοιχτή εκδήλωση των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, οι φορείς της πόλης που παραβρέθηκαν συνομολόγησαν πως πρέπει όλοι μαζί να εργαστούν προκειμένου να μην προχωρήσουν τα σχέδια όσων θέλουν το φράγμα να γίνει βορά κάποιων, επιδοτούμενων πια από τους ευρωπαίους φορολογούμενους, τραπεζιτών.
Πάντως η εκδήλωση παρά τις ηχηρές απουσίες των αρχών, στέφθηκε με επιτυχία χάρη στις επίπονες προσπάθειες των διοργανωτών μιας και παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν για το θέμα, εκπρόσωπος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, , εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, εκπρόσωπος της ΠΡΟ.ΣΥΝ.ΑΤ., εκπρόσωποι του δικτύου καθηγητών, του συλλόγου εργαζομένων Δήμου Πατρέων, μέλος από τον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών, μέλος του πανελλήνιου Δικτύου Οικολ. Οργανώσεων , εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Πατρών, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Χρυσοστόμου, εκρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας και εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και εκπρόσωπος του Δήμου Ερυμάνθου. Από πλευράς κομμάτων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Αχαιών βουλευτών του Σύριζα, περιφερειακός σύμβουλος της «Αντίσταση Πολιτών», περιφερειακός υποψήφιος της “Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας” καθώς και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία».
Ο πυρήνας της Πάτρας που συμφωνήθηκε να σχηματιστεί θα είναι εδώ για να ενημερώσει τους Αχαιούς για κάθε εξέλιξη στο μέτωπο του φράγματος και να διαλύσει την σιωπή που επικρατεί διατυπώνοντας τις σωστές ερωτήσεις προς όφελος των δημοτών.