Το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας δίνει το πράσινο φως για να συμπεριληφθεί το δικαίωμα στο νερό στο σύνταγμα

Το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας δίνει το πράσινο φως για να συμπεριληφθεί το δικαίωμα στο νερό στο σύνταγμα
Μια μεγάλη νίκη για το κίνημα Right2Water στην Ευρώπη επετεύχθη όταν η Εθνική Συνέλευση της Σλοβενίας ψήφισε την έναρξη των διαδικασιών έτσι ώστε να συμπεριληφθεί τροπολογία στο σύνταγμα που να περιλαμβάνει το δικαίωμα στο «ασφαλές πόσιμο νερό».  Και αυτό αφού 55.000 Σλοβενοί, σχεδόν 3% ολόκληρου του πληθυσμού, συγκέντρωσαν υπογραφές ζητώντας να συμπεριληφθεί το δικαίωμα στο νερό στο σύνταγμα.

Οι προτάσεις της επιτροπής που συστάθηκε για τη συγγραφή της συνταγματικής τροπολογίας εγκρίθηκαν με 65 ψήφους ενώ οι 25 υπόλοιπες ψήφοι ήταν από μέλη που είτε απείχαν είτε δεν ήταν παρόντα. Έτσι η πρόταση συγκέντρωσε τα δύο τρίτα που ήταν απαραίτητα για να αρχίσει η διαδικασία της ένταξης του δικαιώματος στο νερό στο σύνταγμα.

Το κείμενο που προτάθηκε από την Επιτροπή και εγκρίθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 δηλώνει ότι το πόσιμο νερό «δεν θα έπρεπε να θεωρείται εμπορεύσιμο αγαθό» και ορίζει την παροχή πόσιμου νερού ως «μη κερδοσκοπική δημόσια υπηρεσία».

Αυτή η λεκτική επιλογή θα πρέπει να προστατεύσει τις υπηρεσίες ύδρευσης από οποιαδήποτε προσπάθεια φιλελευθεροποίησης υποκινούμενη από την Κομισιόν. Αυτό καθιστά μια μεγάλη επιτυχία των συνδικάτων και των ΜΚΟ που έχουν κάνει τις εκστρατείες στην Σλοβενία αλλά και σε όλη την Ευρώπη για την αναγνώριση του νερού σαν ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να προστατευτεί από την ιδιωτικοποίηση.

Η εκστρατεία του Right2Water, που άρχισε από την EPSU, ήταν η πρώτη πετυχημένη Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών το 2013, όταν συγκέντρωσε και υπέβαλε 1,9 εκατομμύριο υπογραφές υπέρ του εγγυημένου νερού και αποχέτευσης σε όλη την Ευρώπη και κατά την φιλελευθεροποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης. Οι Σλοβένοι ξεπέρασαν αναλογικά τον αριθμό των υπογραφών κατά πολύ. Αυτή η ευρεία υποστήριξη για το δικαίωμα στο νερό στη Σλοβενία τώρα απέδωσε καρπούς με την έναρξη της διαδικασίας κατοχύρωσης του δικαιώματος στο νερό στο εθνικό σύνταγμα.

 

Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*