«Διαρροές» από Η.Π.Α. στη γεωπολιτική των Υδάτων

«Διαρροές» από Η.Π.Α. στη γεωπολιτική των Υδάτων

[vc_row el_position=»first»] [vc_column width=»1/4″] [/vc_column] [vc_column el_position=»last» width=»3/4″] [vc_message color=»alert-info» el_position=»first last»]

Όταν μια αμερικανική έκθεση των μυστικών υπηρεσιών «διαρρέεται» σε ένα εταιρικό δίκτυο, όπως το Bloomberg, ακόμη και ο πιο αφελής από τους αναγνώστες αναρωτιέται για τις πολιτικές που κρύβονται πίσω από μια τέτοια «αποκάλυψη». Είναι ένα σημείο καμπής για τη ρητορική των ΗΠΑ η χρήση του νερού επιπροσθέτως του πετρελαίου ως μια καυτή λέξη- κλειδί για τη νέα εξωτερική πολιτική τους; Ή μήπως υπάρχει κάποια αλήθεια στα απαισιόδοξα σενάρια της έκθεσης για έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου; Μένει να δούμε. Όποια και αν είναι πάντως τα σχέδια των ισχυρών για τη διαχείριση των υδάτων, ένα είναι σίγουρο, δεν θα είναι προς όφελος των πολλών.

[/vc_message] [/vc_column] [/vc_row] [vc_row el_position=»last»] [vc_column] [vc_column_text el_position=»first last»]

Ακολουθεί το εν λόγω άρθρο:

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν οτι η σταθερότητα απειλείται απο την λειψυδρία άρθρο του Alan Bjerga – Mar 22, 2012 δημοσιευμένο στο Bloomberg.com

Ο ανταγωνισμός για μειωμένες ποσότητες νερού κατά την επόμενη δεκαετία θα πυροδοτήσει την αστάθεια σε περιοχές όπως τη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή, που είναι σημαντικές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ένας ανοικτός πόλεμος νερού είναι απίθανος τα επόμενα 10 χρόνια καθώς τα έθνη θα είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το νερό ως ένα διαπραγματευτικό ατού μεταξύ τους, σύμφωνα με την έκθεση του διευθυντή εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Καθώς οι ελλείψεις οξύνονται, τα ύδατα σε κοινόχρηστες γεωγραφικές λεκάνες ολοένα και περισσότερο θα χρησιμοποιηθούν ως μόχλευση, και η χρήση των υδάτων ως όπλο από κράτη ή τρομοκράτες θα γίνει πιο πιθανή μετά από 10 χρόνια, διαπιστώθηκε.

«Αυτές οι απειλές είναι πραγματικές και θέτουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας», είπε η Υπουργός Hillary Clinton σε ομιλία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο και είχε ζητήσει την έκθεση. Η μελέτη σχεδιάστηκε από μυστική εκτίμηση των υπηρεσιών πληρωφοριών.

Η έκθεση, που εκπονήθηκε κατά κύριο λόγο από την Υπηρεσία Πληροφοριών Αμύνης, αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη έμφαση εντός της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ σχετικά με το πως περιβαλλοντικά ζητήματα όπως οι ελλείψεις σε νερό, φυσικές καταστροφές και αλλαγή του κλίματος μπορούν να επηρεάσσουν συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ. Στα σενάρια αυτά υποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις πρακτικές διαχείρισης των υδάτων.

Η πληθυσμιακή και οικονομική ανάπτυξη είναι οι μεγαλύτεροι συντελεστές της λειψυδρίας στο εγγύς μέλλον, ενώ οι αυξήσεις των κλιματικών αλλαγών μεγαλώνουν ως απειλή, είπε η Κλίντον.

Τρομοκρατικοί στόχοι

Η αυξανόμενη ένταση για το θέμα του νερού θα απαιτήσει τις ΗΠΑ να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη τοων υδάτινων πόρων, είπε. Καθώς τα έθνη θα πραγματοποιούν περισσότερα έργα που σχετίζονται με το νερό για την απόκτηση επιρροής, ευάλωτα φράγματα, αρδευτικά έργα και ταμιευτήρες θα μπορούσαν να καταστούν πιο ελκυστικοί στόχοι για τρομοκράτες ή στρατιωτικά χτυπήματα, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα εξαντλημένα υπόγεια ύδατα για τη γεωργία, η οποία χρησιμοποιεί το 70 τοις εκατό των υδάτων, θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν αγορές και να συμβάλουν σε αλλαγές τιμών όπως το 2011 που ανέβασαν σε επίπεδα ρεκόρ το κόστος τροφίμων και δημιούργησαν αναταραχές στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, είπαν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Πολλές χώρες που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν σημαντικές θα αντιμετωπίσεουν προβλήματα νερού–ελλείψεις, κακή ποιότητα των υδάτων ή πλημμύρες–που θα επιφέρουν τον κίνδυνο αστάθειας,» η μελέτη διαπίστωσε. «Η Βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή, και η Νότια Ασία θα βρουν μείζονες προκλήσεις στην αντιμετώπιση προβλήματων σχετιζόμενων με το νερό.»

Οι ετήσιες παγκόσμιες απαιτήσεις νερού θα υπερβούν κατά 40 τοις εκατό τις τρέχουσες βιώσιμες παροχές έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση του 2009 απο την ομάδα πόρων νερού του 2030, μια συνεργασία επιχορηγούμενη απο την Παγκόσμια Τράπεζα που περιλαμβάνει στα μέλη της, μεταξύ άλλων, την Coca-Cola και την Nestle.

Ευάλωτες λεκάνες υδάτων

Η έκθεση εξετάζει επίσης επτά λεκάνες απορροής ποταμών που ενδέχεται να παρουσιάσουν κινδύνους στα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ, και κατατάσει ως «ανεπαρκή» την ικανότητα διαχείρισης του Αμού Νταρία στην Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν, και του Βραχμαπούτρα, ο οποίος απορρέει από το Θιβέτ μέσω Ινδίας στο Μπαγκλαντές. Η μελέτη ορίζει την ικανότητα διαχείρισης ως την ικανότητα των εθνών, συνθηκών και οργανισμών μιάς περιοχής να διαχειριστούν πολιτικά τα παράπονα για το νερό.

Στη Βόρεια Ινδία, η υπερβολική χρήση των υπογείων υδάτων μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση σε τροφή και νερό για εκατομμύρια ανθρώπους και κοιλότητες στην Υεμένη μπορεί να αποξηρανθούν σε μια δεκαετία, είπε η Κλίντον. Η Κίνα επίσης θα αντιμετωπίσει πίεση λόγω της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης, της αύξησης του πληθυσμού και της εξάρτησης από τα Ιμαλάια όρη για γλυκό νερό, δήλωσε σε δημοσιογράφους η Maria Otero, αναπληρωτής υπουργός θεμάτων ασφάλειας πολιτών, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, .

Η έκθεση πληροφοριών περιέγραψε την πολιτική σταθερότητα της περιοχής του ποταμού Μεκόνγκ στην Νοτιοανατολική Ασία; του Τίγρη και του Ευφράτη στην Τουρκία, Συρία, στο Ιράκ και το Ιράν, και της λεκάνης του Νείλου στη Βόρεια Αφρική ως «περιορισμένη». Η εκτίμηση της έκθεσης για τον Ινδό ποταμό στη Νότια Ασία και τον Ιορδάνη στη Μέση Ανατολή είναι «μέτρια.»

Τα Ηνωμένα Έθνη ορίζουν κάθε 22 Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα νερού. Η Κλίντον αποκάλυψε τη νέα δημόσιου-ιδιωτικού τομέα συνεργασία νερού των ΗΠΑ που περιλαμβάνει την Procter & Gamble Co. και την Ford Motor Co.

[/vc_column_text] [/vc_column] [/vc_row]

Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*