Ο Δήμαρχος Βόλου υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για τη μη εμπορευματοποίηση του νερού

Ο Δήμαρχος Βόλου υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για τη μη εμπορευματοποίηση του νερού

[vc_row el_position=»first»] [vc_column width=»1/4″] [/vc_column] [vc_column width=»3/4″] [vc_column_text el_position=»first last»]

[box] «Nα υπογράψουμε όλοι ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα αλλά δημόσιο αγαθό«, μας καλεί ο δήμαρχος Βόλου κ. Π.Σκοτινιώτης σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την παγκόσμια μέρα για το νερό. Με απόφαση του Δημάρχου, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο, ίσως, κίνημα διαμαρτυρίας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενάντια στην πολιτική της Κομισιόν που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού και της αποχέτευσης σε όλη την Ευρώπη. Ευχόμαστε η δήλωση του αυτή να γίνει αφορμή ώστε κι άλλοι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης να λάβουν αντίστοιχες θέσεις και να προωθήσουν με τη σειρά τους και την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών αλλά και ψηφίσματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας, όπως εκείνα της Παλλήνης, του Γαλατσίου και του Μαραθώνα. Ελπίζουμε η συμμετοχή μας στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Βόλο από την Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για τους κινδύνους της ιδιωτικοποίησης να ήταν ένα μικρό λιθαράκι στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής και ευχόμαστε ο Δήμαρχος Βόλου να υιοθετήσει και το ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης και να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια μας να κινητοποιήσουμε τα Δημοτικά Συμβούλια σε όλη την Επικράτεια .[/box]

[/vc_column_text] [/vc_column] [/vc_row] [vc_row] [vc_column] [vc_column_text el_position=»first last»]

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βόλος, 21 Μαρτίου 2013

 Η ΔΕΥΑΜΒ συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και της αποχέτευσης

 Π.Σκοτινιώτης: να υπογράψουμε όλοι ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα αλλά δημόσιο αγαθό

Τη συμμετοχή της ΔΕΥΑΜΒ στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και της αποχέτευσης, ανακοινώνει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ.Πάνος Σκοτινιώτης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Νερού. Στη δήλωση επισημαίνονται συγκεκριμένα τα ακόλουθα.

Με απόφαση του Ο.Η.Ε.,  η 22α Μαρτίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού. Όλοι κατανοούμε ότι η ορθολογική διαχείριση του πολύτιμου αυτού φυσικού πλούτου, που είναι πηγή ζωής, πρέπει να αποτελέσει κοινή επιδίωξη, ιδιαίτερα μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης και μεγάλων  κλιματικών αλλαγών.

Για τη ΔΕΥΑΜΒ, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και συνεπώς δεν μπορεί, παρά να διασφαλίζεται η δημόσια-κοινωνική διαχείρισή του. Για την παρούσα Δημοτική Αρχή συνεπώς, η λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ ως δημοτικής επιχείρησης με κοινωφελή χαρακτήρα, είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Επειδή, όμως, η σημερινή εποχή μόνον «αθώα» δεν είναι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του νερού,  οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να αποτρέψουμε εξελίξεις οι οποίες θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες και το περιβάλλον..

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΥΑΜΒ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο, ίσως, κίνημα διαμαρτυρίας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενάντια στην πολιτική της Κομισιόν που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού και της αποχέτευσης σε όλη την Ευρώπη.  Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών επιδιώκει να θέσει στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα την αξίωση για νομική κατοχύρωση «του δικαιώματος στο νερό και την αποχέτευση» ως ανθρώπινου δικαιώματος, με κεντρική  θέση ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα αλλά δημόσιο αγαθό, που πρέπει να διαφυλαχτεί και να μην ανοίξει στον ανταγωνισμό της αγοράς.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών επιδιώκει τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών από επτά διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπει πλέον το επίσημο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Ήδη έχουν υπογράψει περισσότεροι από 850.000 Γερμανοί, αλλά και χιλιάδες πολίτες από όλη την Ευρώπη.  Μόλις συγκεντρωθεί ο ελάχιστος αυτός απαιτούμενος αριθμός υπογραφών από 7 χώρες, η Κομισιόν υποχρεούται να επανεξετάσει το ζήτημα. Τον ελάχιστο αριθμό έχουν ήδη συμπληρώσει η Γερμανία, η Αυστρία και το Βέλγιο, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τον χαμηλότερο αριθμό υπογραφών.

 Σημειώνεται  ότι η διεθνής τάση είναι πλέον η επιστροφή της διαχείρισης του νερού, που είχε εκχωρηθεί σε ιδιώτες, στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού η διαχείρισή του από ιδιωτικές εταιρείες οδήγησε τόσο στην αύξηση της τιμής του όσο και στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για το λόγο αυτό σταθερή μας θέση είναι ότι οι φορείς διαχείρισης των υδατικών πόρων και οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα πρέπει να εξαιρεθούν από την πολιτική ιδιωτικοποίησης δημόσιων οργανισμών, και να συνεχίσουν να παραμένουν υπό δημόσιο χαρακτήρα, προκειμένου να διασφαλιστούν τόσο η προστασία των υδατικών αποθεμάτων και του περιβάλλοντος, όσο και ο κοινωνικός χαρακτήρας του νερού.

Είμαστε βέβαιοι ότι στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε αρωγούς και συμπαραστάτες όλους τους πολίτες του Βόλου. Τους καλούμε, λοιπόν, να το αποδείξουν στην πράξη δηλώνοντας συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να υπογράψουν μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση http://www.right2water.eu/el, ώστε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης ενάντια στην εκχώρηση της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε ιδιωτικά συμφέροντα, που δεν παρέχουν καμία απολύτως εγγύηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ θα εξετάσει και άλλες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

[/vc_column_text] [/vc_column] [/vc_row] [vc_row el_position=»last»] [vc_column] [vc_column_text el_position=»first last»]

[box] Όπως μας ενημέρωσε το γραφείο τύπου του Δήμου, η ΔΕΥΑΜΒ έχει ήδη προχωρήσει στην έκδοση εντύπου με το οποίο καλεί τους πολίτες να εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Το έντυπο αυτό έχει αρχίσει να στέλνεται στους καταναλωτές με τους λογαριασμούς ύδρευσης, ενώ υπάρχει ειδικό link στο portal του Δήμου Βόλου dimosvolos.gr που παραπέμπει στη συγκέντρωση υπογραφών[/box]

[/vc_column_text] [/vc_column] [/vc_row]

Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

1 Comment

Pingbacks

  1. […] και την παραδοχή της ανάγκης για την συλλογή υπογραφών http://www.savegreekwater.org/?p=2162 , εντούτοις οι ενέργειες της ΔΕΥΑΜΒ φανερώνουν βήματα […]

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*