Η καμπάνια ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στη Μαδρίτη : Λαικό δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Η καμπάνια ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στη Μαδρίτη : Λαικό δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού

[vc_row el_position=»first»] [vc_column width=»1/4″] [/vc_column] [vc_column width=»3/4″] [vc_column_text el_position=»first last»]

[box] Τα εθνικά και τοπικά σχέδια της κυβέρνησης για σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις πήραν ένα δυνατό χτύπημα, αφού οι ακτιβιστές συγκέντρωσαν περισσότερες από 160.000 υπογραφές που αντετίθεντο στην εισαγωγή στο χρηματιστήριο της τοπικής εταιρείας ύδρευσης, El Canal de Isabel II. Οι εθελοντές σε όλη την Μαδρίτη καλούσαν τους περαστικούς να ψηφίσουν σε ένα άτυπο δημοψήφισμα. [/box]

[/vc_column_text] [/vc_column] [/vc_row] [vc_row el_position=»last»] [vc_column] [vc_column_text el_position=»first last»]

Του Iñigo Antepara

Πέρυσι η Μαδρίτη ψήφισε για το μέλλον της ύδρευσης, στα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση 49 τοις εκατό της δημόσιας αρχής νερού της Canal de Isabel II.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης, όπως και η εθνική κυβέρνηση, είναι στα χέρια του δεξιού Λαϊκού Κόμματος. Και οι δύο είναι παραπάνω από πρόθυμοι για την πώληση των ασημικών της Ισπανίας, προκειμένου να καλύψουν μια μεγάλη τρύπα στα δημόσια οικονομικά που προκλήθηκε από μια βόμβα , πρώτα από μια τράπεζα που ανεφλέγη με καύσιμο τα στεγαστικά δάνεια και στη συνέχεια από τις πολιτικές λιτότητας στην Ισπανία και στο εξωτερικό.

Ο Esperanza Aguirre, επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης θέλει επίσης να πουλήσει από το μετρό, ένα από τις top 10 παγκοσμίως συστήματα μετρό. Ελπίζει να πάρει 1,5 έως 1.750.000.000 δις ευρώ από την πώληση της εταιρείας υδάτων, που θα επιτρέψει στους νέους ιδιώτες ιδιοκτήτες να αγοράσουν άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, αλλά και την «αξιοποίηση» της γης που χρησιμοποιείται σήμερα για δημόσια ωφέλεια, όπως κήποι και πάρκα. Ο Aguirre αποκαλεί την Canal de Isabel II «μια ασφαλή επένδυση,» επειδή «όλοι πίνουν νερό ,» ανεξάρτητα από το οικονομικό κλίμα.

Αλλά οι αντίπαλοι του, συμπεριλαμβανομένων των συνδικάτων, της Ενωτικής Αριστεράς , οικολογικές ομάδες, συλλογικότητες γειτονιών και η 15-M (το κίνημα των αγανακτισμένων ), πέτυχαν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την σχεδιαζόμενη πώληση της δημόσιας επιχείρησης νερού, με το επιχείρημα ότι «το νερό είναι για όλους και δεν ανήκει σε κανέναν ». Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο οποίο 167 000 άνθρωποι έλαβαν μέρος : 99% απέρριψε την ιδιωτικοποίηση.

Οι διοργανωτές είπε ότι το δημοψήφισμα, το οποίο διοργανώθηκε με κάλπες σε 350 δήμους, ή τοπικές περιοχές, σχεδιάστηκε για να επιτρέπει στους ανθρώπους να λάβουν θέση σε ένα θέμα που δεν είχε «εμφανιστεί σε κάποιο εκλογικό πρόγραμμα» και η περιφερειακή κυβέρνηση το προώθησε «πίσω από τις πλάτες των πολιτών».

Ο Enrique García, από τη Λαϊκή Συνέλευση της Τετουάν, μια συνοικία της Μαδρίτης, τόνισε ότι οι αιτήσεις για μια συζήτηση στο τοπικό συμβούλιο της περιφέρειας της Μαδρίτης είχε απορριφθεί από την περιφερειακή κυβέρνηση. Και πρόσθεσε:

«Πριν από λίγους μήνες οι πολίτες δεν γνώριζαν τίποτα για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας υδάτων», αλλά χάρη στο επιτυχημένο δημοψήφισμα «τώρα η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν ενήμερη».

«Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε μια αδιαφανή διαδικασία κατά την οποία η κυβέρνηση αρνείται να καθορίσει την τιμή της δημόσιας εταιρείας, ακόμη και στο συμβούλιο», δήλωσε ο Ladislao Martínez, εκπρόσωπος του λαϊκού κινήματος Plataforma contra la privatización del Canal de Isabel II. ( πλατφόρμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Canal de Isabel II)

«Το νερό ανήκει σε όλους», είπε μια συνταξιούχος που ψήφισε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Για την ίδια, η κίνηση αυτή θα οδηγήσει μόνο σε λιγότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Αν και το δημοψήφισμα δεν δεσμεύει είχε «ηθικό και πολιτικό κύρος», δήλωσαν οι ακτιβιστές. Τώρα πλέον απαιτούν από την περιφερειακή κυβέρνηση να πραγματοποιήσει επίσημο δημοψήφισμα που θα αναγκάσει την διοίκηση της Μαδρίτης να κερδίσει τη λαϊκή υποστήριξη στα σχέδιά του, ή να τα εγκαταλείψει.

Τα επίσημα στοιχεία από την κοινωνική διαβούλευση για το νερό εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στο www.porelagua.es web

Οι υπεύθυνοι του δημοψηφίσματος διαμαρτυρίας θέλουν επίσης να συγκεντρώσουν τις 500.000 υπογραφές που απαιτούνται για να υποβληθεί μια λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (ILP), στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης, απαιτώντας συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με την πιθανή ιδιωτικοποίηση στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Plataforma contra la privatización del Canal de Isabel II

Η ιδιωτικοποίηση της Canal διακόπτεται λόγω:

– έλλειψης των ιδιωτών αγοραστών

– Κινητοποιήσεις των πολιτών

– Η νομική αβεβαιότητα που θα μπορούσε να προκύψει από τη χρήση διοικητικών καταγγελιών και αιτήσεων αντισυνταγματικότητας

– Απαιτήσεις από πιθανούς αγοραστές

Ωστόσο, η δημιουργία της εταιρείας σημαίνει μια υποχώρηση από το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο και ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση.

Σημαντικές πτυχές της σύμβασης ιδιωτικοποίησης:

– Η σύμβαση θα διαρκέσει 50 χρόνια.

– Οι λειτουργίες και οι αρμοδιότητες της Canal Gestión SA, καθώς και τα έσοδα της ορίζονται στη σύμβαση, αλλά δεν είναι γνωστά.

– Οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των τιμών θα ακολουθήσουν το δείκτη τιμών καταναλωτή και η εταιρεία πρέπει να πετύχει μια δημοσιονομική ισορροπία.

Θεαματική αύξηση στους λογαριασμούς του νερού το 2012

Οι ενέργειες της κυβέρνησης της Μαδρίτης, μέσω διατάγματος 2304/2011, της 30ής Δεκεμβρίου 2011, έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μεταξύ 10 και 20%, χωρίς αιτιολόγηση με την εισαγωγή ενός νέου τύπου που επηρεάζει τη σταθερή υπηρεσία παροχής και διανομής.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με μια έκθεση του Οικονομικού & Κοινωνικού Συμβούλιου, το οποίο τον Δεκέμβριο του 2011 συνέστησε να διατηρηθεί η παλιά φόρμουλα.

Η αύξηση αυτή είναι μέρος των προσπαθειών που γίνονται για να διευκολυνθούν η πώληση της Canal σε ιδιώτες επενδυτές, η αύξηση των εσόδων και η δυνατότητα υψηλότερης κερδοφορίας.

[/vc_column_text] [/vc_column] [/vc_row]

Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*