Επιστολή φορέων προς την Παγκόσμια Τράπεζα να εγκαταλείψει την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων του νερού

Επιστολή φορέων προς την Παγκόσμια Τράπεζα να εγκαταλείψει την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων του νερού
Με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης Corporate Accountability International, φορείς, επιστήμονες και οργανώσεις από όλον τον κόσμο έστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας προκειμένου να εγκαταλειφθεί η πολιτική ενθάρρυνσης των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα του νερού και η χρηματοδότηση τους. Την επιστολή μεταξύ άλλων υπογράφει η Anne Le Strat, αντιδήμαρχος Παρισιού, Διεθύντρια της Eau de Paris και πρόεδρος του Οργανισμού Aqua Publica Europea, που σε λίγες μέρες επισκέπτεται τη χώρα μας για να μιλήσει για την εμπειρία της Γαλλίας που οδήγησε στην επαναδημοτικοποίηση του νερού στο Παρίσι, στην πατρίδα των πολυεθνικών του νερού, κίνηση που άνοιξε τον δρόμο για επαναδημοτικοποιήσεις και σε άλλες γαλλικές πόλεις. Στην επιστολή γίνεται λόγος για το πόσο διαφορετικά θα ήταν τα αποτελέσματα για την πρόσβαση σε νερό των ανθρώπων παγκοσμίως αν απλά ή Παγκόσμια Τράπεζα εγκατέλειπε την αποτυχημένη πολιτική προώθησης της κερδοσκοπικής λογικής στον τομέα των υδάτων και στήριζε επενδυτικά τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο στην βελτίωση των υποδομών τους.

Η επιστολή στα ελληνικά

(και το σχετικό άρθρο στο reuters) :

Προς τον Δρ. Jim Jong Kim,

Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας

Αγαπητέ Πρόεδρε Kim,

Ερχόμαστε σε σας από ένα ευρύ φάσμα τομέων και εμπειρογνωμοσύνης , ενώνοντας τις ανησυχίες μας για τη φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάπτυξη. Συμμεριζόμαστε την πεποίθηση ότι το νερό , ως κοινό αγαθό και τοπικός πόρος , πρέπει να διευθύνεται δημοκρατικά σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους της κάθε κοινότητας . Και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στις σοβαρές μας επιφυλάξεις για τη συνεχιζόμενη προώθηση & υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας στην εταιρική, κερδοσκοπική και ιδιωτική διαχείριση των υδάτινων συστημάτων σε όλη την υδρόγειο.

Ο ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας , έχει αναγνωρίσει πριν σχεδόν μια δεκαετία , ότι το δικαίωμα στο νερό είναι ο πρόδρομος για όλα τα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν τα οικονομικά οφέλη του 21ου αιώνα έως σήμερα προορίζονται να διανεμηθούν με εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, η πρόσβαση σε καθαρό νερό πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και όχι μόνο σε εκείνους που μπορούν να πληρώσουν. Η τραγική πραγματικότητα είναι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι ( σχεδόν ένας στους εννέα ) εξακολουθούν να στερούνται την πρόσβαση σε αυτό τον βασικό πόρο.

Ως επαγγελματίας στο χώρο της υγείας που είστε, γνωρίζουμε ότι είστε ενήμερος για τις τεράστιες, δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και το γεγονός ότι η πρόσβαση στο νερό παραμένει ένα κρίσιμο εμπόδιο για την αειφόρο ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της δική σας Παγκόσμιας Τράπεζας , οι γυναίκες στην υποσαχάρια Αφρική ξοδεύουν 40 δισεκατομμύρια ώρες κάθε χρόνο για τη συλλογή του νερού, που ισοδυναμεί με εργασία ενός έτους του συνόλου του γαλλικού εργατικού δυναμικού.

Η Παγκόσμια Τράπεζα οφείλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της συγκλονιστικής ανθρωπιστικής κρίσης , όχι μόνο μέσω της άμεσης χρηματοδότησης , αλλά και μέσα από την έρευνα και το συμβουλευτικό έργο που παράγει, καθορίζοντας συχνά τις βέλτιστες πρακτικές και κατευθύνοντας τις προτεραιότητες χρηματοδότησης σε όλους τους τομείς. Ωστόσο , όπως ορίζεται στη συνημμένη έκθεση, » Κλείνοντας την στρόφιγγα για το ιδιωτικό νερό», η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προωθήσει τον ιδιωτικό τομέα και την κερδοσκοπική διαχείριση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόσβασης στο νερό για περισσότερο από δύο δεκαετίες , παρά τις συνεχείς αποτυχίες της.

Με δική τους ομολογία, οι εταιρείες ύδρευσης δεν χρηματοδοτούν μακροπρόθεσμα βιώσιμες υποδομές για την παροχή νερού σε όσους έχουν ανάγκη. Έτσι, σήμερα ο ιδιωτικός τομέας , με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας , επικεντρώνεται στην επίτευξη της λεγόμενης «βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης» . Μια τέτοια προσέγγιση αποκόπτει την απελπισμένη ανάγκη για επενδύσεις κεφαλαίου και οδηγεί στο να δοθεί έμφαση στην κερδοφορία και την οικονομική αποδοτικότητα που συχνά οδηγεί σε κλείσιμο υπηρεσιών, αύξηση των τιμολογίων που μπορεί να κάνει το νερό απρόσιτο για πολλούς , απολύσεις και άλλα αποτελέσματα επιζήμια για την ανάπτυξη και για τον διακηρυγμένο στόχο του νερού ως ανθρώπινου δικαιώματος. Γιατί λοιπόν η Παγκόσμια Τράπεζα προωθεί αποφασιστικά αυτή την πορεία, όταν αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι οι επενδυτικές λύσεις ;

Επιπλέον , ελπίζουμε να συζητήσουμε μαζί σας τις δυνατότητες για τερματισμό των άμεσων επενδύσεων του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στις εταιρίες ύδρευσης . Ειδικότερα , τα ίδια κεφάλαια συμμετοχών του IFC σε εταιρίες ύδρευσης δημιουργούν μια σύγκρουση συμφερόντων και εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αμερόληπτη παροχή συμβουλών προς τις κυβερνήσεις. Ελπίζουμε να διερευνήσουμε μαζί σας και άλλες προσεγγίσεις για την διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στο νερό.

Πράγματι , πιστεύουμε ότι τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί φορείς έχουν να επιτελέσουν ρόλους στην επίτευξη της υδατικής ανάπτυξης. Όμως , η υλοποίηση των σχετικών με το νερό αναπτυξιακών στόχων απαιτεί ισχυρή δημόσια εποπτεία και την καλή ρύθμιση και όχι την ανάθεση των βασικών λειτουργιών διαχείρισης στον ιδιωτικό τομέα . Ο ασφαλέστερος τρόπος για τη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων μας για το δημόσιο συμφέρον είναι να μείνει ο έλεγχος και ο σχεδιασμός των συστημάτων σε δημόσια χέρια .

Φανταστείτε το τεράστιο καλό που μπορεί να συμβεί εάν ο όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας μπορέσει να στρέψει τη σημαντική του επιρροή προς την καλύτερη υποστήριξη και την προώθηση δημοσίων συστημάτων ύδρευσης με δημόσια λογοδοσία , δημοκρατικά , συμμετοχικά και διάφανα σε χώρες-δανειολήπτες . Αυτή η αλλαγή θα θέσει τις βάσεις για την ανακούφιση της φτώχειας , την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για το σκοπό αυτό , καλούμε τον όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας :

• Να τερματίσει τη στήριξη προς την ιδιωτική ύδρευση , αρχίζοντας από την εκποίηση όλων των συμμετοχικών κεφαλαίων του IFC σε ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης

• Να αναζωογονήσει τη χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας στα δημόσια και δημοτικά συστήματα ύδρευσης , ειδικά σε ότι αφορά επενδύσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας .

• Να διακόψει την προώθηση της ιδιωτικής ύδρευσης μέσα από την έρευνα , τις δημόσιες σχέσεις , την υπεράσπιση και την άμεση παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με στόχο το μάρκετινγκ των ιδιωτικοποιήσεων στις κυβερνήσεις- δανειολήπτες .

Η ηγεσία σας για το θέμα αυτό είναι υψίστης σημασίας . Ανυπομονούμε να συζητήσουμε μαζί σας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση ενός κόσμου με καθολική πρόσβαση στο νερό.

Την επιστολή υπογράφουν:

Robert Goodland, Fellow at World Resources Institute, formerly World Bank Group’s Senior Environmental Advisor from 1978-2001 and former World Bank Inspection Panel Staff

 • Michael Goldman, Associate Professor and McKnight Presidential Fellow, Dept. of Sociology, University of Minnesota
 • Elliott D. Sclar, Professor of Urban Planning, School of International and Public Affairs, Columbia University
 • Nancy Alexander, Program Director Economic Governance, Heinrich Böll Foundation, North America
 • Juan Camilo Mira, Coordinador de la Unidad Técnica, Ecofondo, Colombia
 • David Boys, Public Services International & European Public Services Union
 • Adam C. Levine, MD, MPH, Assistant Professor of Emergency Medicine; Brown University Alpert Medical School; Associate Physician, Division of Global Health Equity; Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School
 • Mildred Warner, Professor, City & Regional Planning, Cornell University
 • John Harrington, President and CEO of Harrington Investments, Inc., Manager of Community Commercial Ventures, LLC.
 • David Hall, Director, Public Services International Research Unit, University of Greenwich
 • Anne LeStrat, Aqua Publica Europa, Eau de Paris* (Deputy Mayor of Paris)
 • Ha-Joon Chang, Economist & Author, Reader at Cambridge University, UK
 • Christiane Franck, General Manager of Vivaqua, Belgium
 • Kathleen Hamill, Adjunct Assistant Professor, Fletcher School, Tufts University
 • Stephen Gasteyer, Assistant Professor, University of Michigan, Department of Sociology
 • Martin Karcher, World Bank Alumni, former Division Chief for Population and Human
 • Resources, South Asia Region for the World Bank David McDonald, Professor and Head, Department
 • of Global Development Studies, Queens University, Canada
 • Ben Cohen, Co-Founder of Ben & Jerry’s Ice Cream
 • Heidi Behforouz,MD, (Executive/Medical Director of the PACT Project, Assistant Professor at Harvard Medical School, and Internist at Brigham and Women’s Hospital’s (BWH) Jen Center for Primary Care)
 • Chad Dobson, Executive Director, Bank Information Center
 • Gordan McGranahan, Principal Researcher, Human Settlements, IIED*
 • Paul D. Mangeniello, MD, Professor of Obstetrics and Gynecology, Geisel School of Medicine at Dartmouth
 • John R. Butterly, MD, Associate Professor of Medicine and of The Dartmouth Institute; Executive Vice President of Medical Affairs, Dartmouth-Hitchcock Medical Center
 • Jeff Furman, Chairman of the Board, Ben & Jerry’s
 • Mae Buenaventura, Jubilee South Asia Pacific on Debt and Development (JSAPMDD)
 • Abed Nego Tarigan – WALHI (Friends of the Earth Indonesia)
 • Muhammad Reza Sahib – KRuHA (people’s coalition for the right to water)
 • Diana Gultom – debt Watch Indonesia
 • Tama S. Langkun – ICW (Indonesian Corruption Watch)
 • Kristian Redison Simarmata – SMI (Perhimpunan Suluh Muda Indonesia) North Sumatra
 • Nadia Bafaqih – Yayasan Cakrawala Timur, East Java Indonesia Ahmad Martin Hadiwinata (individual)
 • Masinton Pasaribu – REPDEM ( Relawan Perjuangan Demokrasi/ Volunteers for Democracy Struggle)
 • Beka Ulung Hapsara (individual)
 • Agus Arifin – SBI (Indonesian Labor Union)
 • Muhyar Kana – SNI ( Indonesian Fisherfolk Union)
 • Gunawan – IHCS (Indonesian Human Right Committee for Social Justice)
 • UPC (Urban Poor Consortium)
 • JRMK (Jaringan Rakyat Miskin Kota / Jakarta Urban Poor Network)
 • Mulyadi – SARI Foundation, Solo – Indonesia
 • Ubaydillah – WALHI Jakarta
 • Chabibullah – SETAM ( Serikat Tani Merdeka / Freedom Peasant Union)
 • Prigi Arisandi – ECOTON, East Java – Indonesia
 • Fadil Khirom – API ( Aliansi Petani Indonesia / Indonesian Peasant Union)
 • Forum Penggurangan Resiko Bencana Jateng / Disaster Risk Reduction Forum of Central Java
 • Nurlina – SPS ( Serikat Perempuan Sunggal / Women Solidarity in Sunggal) Medan, North Sumatra
 • Yuyun Harmono – KAU (Koalisi Anti Utang / Anti Debt Coalition)
 • Tegar Putuhena – Youth Food Movement Indonesia
 • Kartini Samon – Indonesian Climate Finance Network
 • Sri Ranti (Individual)
 • Savic Alielha – NU Online
 • Sugeng Bahagijo – INFID ( International NGO Forum on Indonesian Development)
 • Maria Theresa Nera-Lauron, IBON International
 • Febi Yonesta – LBH Jakarta / Jakarta Legal Aid Foundation
 • Shripad Dharmadhikary, Manthan Adhyayan, Kendra
 • Water for the People Network
 • Pablo Solon, Focus on the Global South
 • Sukhgerel Dugersuren, OT Watch
 • Nezir Sinani, KOSID
 • Nur Hidayat, SP Jabotabek
 • Abdul Halim, KIARA
 • Cristian Villaroel, Chile Sostentable
 • Marcela Olivera, Fundacion Abril
 • Galia Yaksic, Plataforma de Acueductos Publico- Comunitarios (P-APC)
 • Javier Márquez Valderrama, Presidente Junta Directiva Corporación ECOFONDO
 • Amalia Cuervo Tafur, Directora General, Corporación Ecológica y Cultural, Penca de Sábila
 • Mirtha Callacna Mendo Presidente, FENTAP
 • Luis Isarra, Delegado Secretario General, CONTAGUAS; (Confederacion Continental de Trabajadores y Trabajadoras de los Sindicatos de Agua, Saneamiento y Medio Ambiente)
 • Internacional de Servicios Públicos – Consejo Permanente de Sindicatos Andinos de Agua
 • Ricardo Buitrón, Corporación Acción Ecológica Ecuador
 • Gobi Soil, Battsengel Lhamdoorov
 • Bayarsaikhan Namsrai, Steps without Border
 • Oyumaa Jamsran, Huvsgul Daai Eej Association (Mongolia)
 • Chee Yoke Ling, Director of Programmes, Third World Network
 • Martin Donohoe, MD, FACP, Adjunct Associate Professor, School of Community Health, Portland State University
Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

1 Comment

 1. Νίκος 11 έτη ago

  Σχόλιο

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*