Τα τελευταία νέα από το «μέτωπο» του νερού στην Ευρώπη

Τα τελευταία νέα από το «μέτωπο» του νερού στην Ευρώπη

Μετά τις εκλογές της ΕΕ, η right2water, η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (ΠΕΠ) (την οποία στήριξε και το SAVEGREEKWATER καταφέρνοντας να είναι η ΠΕΠ επιτυχής και στη χώρα μας, αφού ξεπεράστηκε κατά πολύ το όριο των υπογραφών), πρόκειται να συζητηθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Ωστόσο, αυτή τη φορά, είναι πιθανό ότι όλα τα στοιχεία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε έξω στην δήθεν «θετική» ανταπόκριση της στην right2water να πρέπει να συμπεριληφθούν. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι δεν θα πάψουν να επαναλαμβάνουν μέχρι να εφαρμοστεί τη βούλησή τους η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  να εφαρμόσει Το Ανθρώπινο Δικαίωμα στο νερό, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η έκθεση του ΕΚ συντονίζεται από την Lynn Boylan, Ιρλανδή βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΒΕΚ).

Αλλά το κοινοβουλευτικό μέτωπο δεν είναι το μόνο, όπου υπάρχουν εξελίξεις. Μετά την επιτυχή εκστρατεία στην Ελλάδα για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού, οι άνθρωποι οργανώνονται στην Ιρλανδία προκειμένου να αγωνιστούν για το δικαίωμα στο νερό. Η ιρλανδική κυβέρνηση δημιούργησε μια νέα εταιρεία ύδρευσης (Irish Water), η οποία έχει αρχίσει να τοποθετεί υδρόμετρα που θα επιβάλλουν χρεώσεις για το νερό, το οποίο μέχρι τώρα πρηρώνονταν από τους φόρους προς την κεντρική διοίκηση. Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει σάλο κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα, Ιρλανδοί ακτιβιστές οργάνωσαν την μεγαλύτερη διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας σε μια δεκαετία.

Επίσης, στη Γαλλία, οι ακτιβιστές αγωνίζονται ενάντια στις αποσυνδέσεις νερού, οι οποίες είναι παράνομες σύμφωνα με την γαλλική νομοθεσία. Έχουν καταφέρει η ιδιωτική επιχείρηση, η Veolia, να πληρώσει πάνω από 6000 ως αποζημίωση στην οικογένεια επειδή της στέρησαν το βασικό δικαίωμά τους σε νερό. Το ίδιο είδος κινητοποίησης παρατηρείται και στην Ισπανία. Εκτιμάται ότι πέρυσι οι ιδιωτικοί φορείς απείλησαν πάνω από 900.000 οικογένειες με αποσύνδεση από την παροχή νερού τους. Στην Πορτογαλία, υπήρξε μια μικρή περιπλοκή. Το κοινοβούλιο απέρριψε την συλλογή υπογραφών για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού που διοργάνωσαν φίλιες οργανώσεις των Agua de todos. Παρ ‘όλα αυτά, η εκστρατεία συνεχίζεται. Η αποφασιστικότητα και η λαϊκή υποστήριξη υπάρχουν και οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να την κινητοποίηση. «Δεν συνέλεξαν πάνω από 40.000 υπογραφές για το τίποτα», είπαν…

Αυτή είναι μόνο μια γεύση από όλα αυτά που συμβαίνουν. Αναμείνατε για νεότερα….

Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*