Δήμος Θέρμης: Ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΕΥΑΘ

Δήμος Θέρμης: Ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΕΥΑΘ

[vc_row el_position=»first»] [vc_column width=»1/4″] [/vc_column] [vc_column width=»3/4″] [vc_column_text el_position=»first last»]

[box] Στην ανοιχτή λαϊκή συνέλευση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ που διοργάνωσε στις 28 Μαρτίου το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ συμμετείχε ο Δήμος Θέρμης μέσω της παρουσίας του Δημάρχου Θεόδωρου Παπαδόπουλου και του αντιδημάρχου Προγραμματισμού, Ανάπτυξης & Επικοινωνίας Σωκράτη Φάμελλου. Ανανέωσαν τη στήριξη τους σε κάθε προσπάθεια να μην ιδιωτικοποποιηθεί η ΕΥΑΘ και ανέφεραν οτι ο Δήμος Θέρμης είχε υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα ήδη απο το 2011.[/box]

[/vc_column_text] [/vc_column] [/vc_row] [vc_row el_position=»last»] [vc_column] [vc_column_text el_position=»first last»]

Ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΕΥΑΘ

 Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης αρ. απ. 288/2011

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Υ.Α.Θ.»

Τη στιγμή που μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, ανακτούν τη διαχείριση της ύδρευσης τους από τις ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες την είχαν παραχωρήσεις, η κυβέρνηση αθετώντας τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. του 2009 ότι οι υδάτινοι πόροι δεν ιδιωτικοποιούνται», προχωρεί στην ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Α.Θ., μιας κερδοφόροι κοινωφελούς επιχείρησης, χωρίς δανειακές υποχρεώσεις.

Η διεθνής στροφή στη δημόσια διαχείριση του νερού στηρίζεται :

α. στον κοινωνικό ρόλο του νερού, που δεν είναι ένα ακόμη εμπόρευμα ή μια χρηματιστηριακή αξία προς απόδοση κέρδους, αλλά ένα απαραίτητο για τη ζωή φυσικό αγαθό, στο οποίο όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση και ιδιαίτερα οι ασθενείς και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

β. στον αρνητικό απολογισμό της ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων, όπως :

  • Μηδενικές αυξήσεις
  • Οριακή συντήρηση των υποδομών
  • Αύξηση της τιμής του νερού
  • Μειώσεις προσωπικού με αποτέλεσμα χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες – καταναλωτές
  • Εξάντληση των αποθεμάτων από την υπερεκμετάλλευση.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών και την έλλειψη του πόσιμου νερού στο άμεσο μέλλον, είναι απαραίτητο η διαχείριση του νερού να γίνεται από την πολιτεία και την αυτοδιοίκηση και να μην εξαρτάται από το κριτήριο της μεγιστοποίησης του κέρδους.

Θεωρούμε απαράδεκτο μια δημόσια επένδυση – υποδομή, που πληρώθηκε από το Ελληνικό Κράτος, τους δημότες και τους Ο.Τ.Α. του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ξεπουλιέται μισοτιμής σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Η επιλογή αυτή πέρα από την απώλεια δημόσιου πλούτου οδηγεί και στην απαξίωση σημαντικής τεχνογνωσίας, που έχει η επιχείρηση και μπορεί να αξιοποιηθεί για το δημόσιο όφελος.

Υποστηρίζουμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ιδιοκτησίας της Ε.Υ.Α.Θ. με συμμετοχή της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας – μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης, που εκπροσωπεί τους πραγματικούς επενδυτές των υποδομών, δηλαδή τους πολίτες.

Καταδικάζουμε την επιλογή της κυβέρνησης που σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες της ανάπτυξης και της αύξησης των επενδύσεων αποφασίζει την απώλεια των μοναδικών πραγματικών μέσων παραγωγής της χώρας μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους υποστηρίζουμε την εκστρατεία των σωματείων της Ε.Υ.Α.Θ. για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά της μετατροπής της ύδρευσης σε ιδιωτικό μονοπώλιο.

Δημοψήφισμα ΤΩΡΑ για να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό!»

[/vc_column_text] [/vc_column] [/vc_row]

Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*