Συνέντευξη τύπου SOSτε το ΝΕΡΟ

Συνέντευξη τύπου SOSτε το ΝΕΡΟ
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η συνέντευξη τύπου του συντονιστικού πολιτών και φορέων “SOSτε το νερό”.
Στην συνέντευξη τύπου μίλησαν τα μέλη του συντονιστικού Γιώργος Αρχοντόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και Γιάννης Κρεστενίτης Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον χαιρέτισαν και δήλωσαν την συμπαράσταση τους στον αγώνα του συντονιστικού ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Θέρμης Σωκράτης Φάμελος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Θεοδωρόπουλος.
Τα οικονομικά στοιχεία της ΕΥΑΘ παρέθεσε ο Γ. Αρχοντόπουλος τονίζοντας “Τα μικτά κέρδη της πενταετίας 2007-2011 είναι 143.000.000 ευρώ, καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση της ΕΥΑΘ, τα 80.000.000 ευρώ που προϋποθέτει το ΤΑΙΠΕΔ για συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι λίγα”. 
“Φυσικά δεν λέμε ότι το πρόβλημα είναι ότι πωλείται φθηνά, άλλωστε πώς να αποτιμηθεί ένα αγαθό απαραίτητο για την ζωή; Θέλουμε απλά να δείξουμε την πρόχειρη διαδικασία με την οποία γίνεται η αποκρατικοποίηση, όπως και το γεγονός ότι παρά τις εξαγγελίες για Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων που θα καθορίζει την τιμή του νερού, τελικά η τιμή θα ορίζεται από κάποιο γραφείο ενός υπουργείου, τελικά; Τι θα ισχύσει; Ο διαγωνισμός προχωράει και ακόμη δεν έχουν καταλήξει” επισήμανε.
Αναφερόμενος στην μείωση της κατανάλωσης λόγω της οικονομικής κρίσης (την τελευταία τριετία έχει μειωθεί η κατανάλωση κατά 6.000.000 κυβικά μέτρα) αλλά και την αδυναμία πολιτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού υπογράμμισε “Τα ποσοστά αυτά μπορεί να είναι νούμερα για την ΕΥΑΘ, όμως για εμάς είναι συμπολίτες μας” και προσέθεσε “οφείλουμε σε αυτούς τους συμπολίτες μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση, τους το χρωστάμε”.
“Ποίοι είναι τελικά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων” αναρωτήθηκε ο Γ. Αρχοντόπουλος μεταφέροντας την εμπειρία του Συντονιστικού από την συναναστροφή με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον έκανε λόγο “για μια κερδοφόρα επιχείρηση που την ξεπουλούν” και προανήγγειλε  “αγώνα μέχρι τέλους”.“Οι ξένοι που θα έρθουν να ξέρουν πολύ καλά τι τους περιμένει το έχουν ζήσει, τους έχουν διώξει από πολλές χώρες, θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι ερχόμενοι εδώ θα αντιμετωπίσουν μια κοινωνία στα χαρακώματα κατά της ιδιωτικοποίησης. ” προσέθεσε .
Έπειτα τον λόγο πήρε ο Γιάννης Κρεστενίτης ο οποίος μετέφερε την διεθνή εμπειρία και έκανε λόγο για “αποτυχημένες” προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού. “Σε Παρίσι, Βερολίνο, Νίκαια, διώχνουν τις ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης και εδώ πάνε να μας τις επιβάλουν. Οι Ολλανδοί απαγορεύουν με νόμο το ξεπούλημα του νερού. Οι Ιταλοί το απαγόρευσαν με δημοψήφισμα. Οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί έχουν μόνον Δημοτικές Επιχειρήσεις” ανέφερε.
Επιπλέον τόνισε πως όπου εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση του νερού “έχασαν οι πολίτες και κέρδισαν μόνο οι εταιρείες”.
 “Οδήγησε σε υπέρογκη αύξηση των λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης (έως και 7 φορές πάνω), εξάντληση των υδάτινων αποθεμάτων, κακή συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αύξηση των απωλειών νερού και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και του περιβάλλοντος.” υπογράμμισε.
 Επιπλέον ανέφερε τους τρεις βασικούς στόχους του Συντονιστικού που είναι η ενημέρωση των πολιτών,η ευρωπαϊκή διαδικτυακή καμπάνια συλλογής υπογραφών right to water και το δημοψήφισμα.
“Ο αγώνας θα είναι σκληρός” δήλωσε ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος και προσέθεσε πως “μια νίκη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ θα σηματοδοτήσει και τον αγώνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων δημόσιων οργανισμών όπως το Λιμάνι και η ΕΛΒΟ”.
“Το δημοτικό συμβούλιο από το 2011 αποφάσισε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και επικαιροποίησε την απόφαση του το 2013. Η θέση μας είναι σαφής. Το νερό να μείνει στον έλεγχο του δημοσίου” τόνισε ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
Όσον αφορά το δημοψήφισμα επεσήμανε πως ακόμη το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει σχετικά αλλά η προσωπική του άποψη είναι θετική.
Για την έννοια “δημοκρατία στο νερό” μίλησε ο Δημοτικός σύμβουλος του Δ. Θεσσαλονίκης, Τρ. Μηταφίδης και προσέθεσε πως έχει πλέον ευτυχώς ωριμάσει η ιδέα του δημοψηφίσματος.
“Το νερό της Θεσσαλονίκης δεν πωλείται και δεν θα πωληθεί” πρέπει να είναι το σύνθημα των Δήμων επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελος, αντιδήμαρχος Θέρμης.
Ο Σ. Φαμελος χαρακτήρισε “ιδιοκτήτες του νερού τους δήμους” οι οποίοι όπως ανέφερε εκπροσωπούν την κοινωνία που πλήρωσε για την ύδρευση και την αποχέτευση.
Επιπλέον ανέφερε την απόφαση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και την επαναδημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων όπως και τις αποφάσεις των Δήμων Θέρμης και Πυλαίας- Χορτιάτη υπέρ του κινήματος ενάντια στην πώληση και υπέρ του δημοψηφίσματος. Όπως επισήμανε οι Δήμοι Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης έχουν πάρει απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης ενώ ο Δήμος Ωραιοκάστρου έχει πάρει ρητή απόφαση για την διενέργεια δημοψηφίσματος.
Τέλος το Συντονιστικό διοργανώνει την Δευτέρα 29 Απρίλη, ημέρα όπου τελειώνει η πρώτη φάση του διαγωνισμού και κατατίθενται οι προσφορές, κινητοποίηση και δρώμενα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού έξω από την ΕΥΑΘ στις 12.00 το μεσημέρι.

 

Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*