Επιστολή υποστήριξης στο Ιρλανδικό κίνημα νερού από το ΕΚΝ

Επιστολή υποστήριξης στο Ιρλανδικό κίνημα νερού από το ΕΚΝ
Επιστολή που απευθύνεται στην Ιρλανδική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλαν οι οργανώσεις που συναποτελούν το ΕΚΝ  (Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού) σε ένδειξη υποστήριξης προς το μαζικό κίνημα πολιτών για το νερό της Ιρλανδίας.

Στην Ιρλανδία, και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το νερό θα πρέπει να είναι κοινό αγαθό!

 

Προς την Ιρλανδέζικη Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Οι Ευρωπαίοι πολίτες εδώ και χρόνια αντιστέκονται έναντι της ιδιωτικοποίησης του νερού, η οποία προωθείται από τη βιομηχανία, τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πίεση αυτή τώρα επιβάλλεται από την Τρόικα στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, και υιοθετείται από τις κυβερνήσεις ως ένας τρόπος διευκόλυνσης των χρεών τους. Η Ιρλανδία είναι το τελευταίο θύμα. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κινήματος Νερού θέλουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη του στους Ιρλανδούς πολίτες που αντιστέκονται στα τέλη ύδατος που επιβάλλονται από την κυβέρνηση και την Τρόικα. Θέλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα πρέπει να προτείνει νομοθεσία που θα αναγνωρίζει και θα εφαρμόζει το αίτημα της πρώτης επιτυχημένης Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών (Π.Ε.Π.).
Οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη έχουν δείξει επανειλημμένως ότι είναι αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση του νερού και την εμπορευματοποίηση του. Το έδειξαν μέσω της προαναφερόμενης Π.Ε.Π για το Ανθρώπινο Δικαίωμα στο Νερό η οποία υποστηρίχθηκε από σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Το έδειξαν στην Ελλάδα, όταν η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων εταιρειών ύδατος που επιβάλλονταν από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση σταμάτησε. Το έδειξαν στην Ιταλία με μια μαζική υποστήριξη έναντι των κερδών των ιδιωτικών εταιρειών ύδατος σε εθνικό δημοψήφισμα. Το έδειξαν με τη δημόσια διαβούλευση στη Μαδρίτη, το Βερολίνο, τη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις της ευρωπαϊκής ηπείρου. Και αυτή η κίνηση αλλάζει την τάση, με περισσότερες από 180 πόλεις, μεταξύ των οποίων το Παρίσι και το Βερολίνο, να επανακτούν τον δημόσιο έλεγχο επί της διαχείρισης των υδάτων τους τα τελευταία χρόνια.
Πάνω από 150.000 άνθρωποι κινητοποιήθηκαν την 1η Νοεμβρίου σε όλη την Ιρλανδία κατά των τελών ύδρευσης, μετά από μήνες αντίστασης και διαδηλώσεων. Τα τέλη ύδρευσης στην Ιρλανδία θα δημιουργήσουν διακρίσεις έναντι αυτών που έχουν λιγότερα οικονομικά μέσα και στους ανέργους. Οι χρεώσεις στο νερό είναι ένας ακόμη αναδρομικός φόρος σε μια εποχή όπου οι πολίτες έχουν κληθεί να κάνουν πάρα πολλές θυσίες για να αντιμετωπίσουν μία οικονομική κρίση που δεν προκάλεσαν οι ίδιοι. Τα έξοδα για το Ιρλανδικό δημόσιο σύστημα νερού έχουν ήδη καταβληθεί μέσω της γενικής φορολογίας, η οποία είναι προοδευτική, και ο ιρλανδικός λαός έχει δείξει ότι επιθυμεί να παραμείνει με αυτόν τον τρόπο.
Η εκστρατεία για το δικαίωμα στο νερό στην Ιρλανδία μπορεί να διαφέρει από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου τα τέλη ύδρευσης έχουν εφαρμοστεί στις περισσότερες χώρες. Αλλά ο αγώνας είναι ο ίδιος. Η αντίσταση στις χρεώσεις για το νερό σημαίνει αγώνας για την πρόσβαση στο νερό ως οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα, και κατά της εμπορευματοποίησής του. Και αυτό σημαίνει αποκλεισμό πιθανών μελλοντικών επιλογών ιδιωτικοποίησης του νερού.

Το Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού είναι ένα δίκτυο με στόχο την ενίσχυση και την αναγνώριση του νερού ως κοινού αγαθού και την πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευση ως καθολικό θεμελιώδες δικαίωμα. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε την αντίσταση των Ιρλανδών πολιτών κατά των τελών ύδρευσης και καλούμε την Ιρλανδική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει να πιέζει την ιδιωτικοποίηση του νερού και την εμπορευματοποίησή του, και να υλοποιήσει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, όπως αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και να εξαιρέσει τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης από τρέχουσες και μελλοντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Με εκτίμηση,

Aquattac
Berliner Wassertisch
Centro di Volontariato Internazionale
Comitato Acqua Pubblica Arezzo
Comitato Italiano Contratto Mondiale sull’Acqua
Coordination Eau Bien Commun Rhône-Alpes
Coordination Eau Île de France
Eau Bien Commun PACA
Ecologistas En Accìon
European Federation of Public Service Unions
EYATH trade union
Federación española de Ingeniería Sin Fronteras
Food & Water Europe
Forum Italiano dei Movimenti Per l’Acqua
Fondation France Libertés
Grupo ciudadano Priego Agua y Desarollo
Initiative K 136
Institut Européen de Recherche sur la Politique de l’Eau
Observatorio del Derecho Humano al Agua
Plataforma Contra la Privatizaciòn del Canal de Isabel II
Re:Common
Red Agua Publica
Rete Della Conoscenza
Save Greek Water
SOSte to NERO
Transnational Institute
Wasser in Bürgerhand
Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua

Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*