Μήνυση στην Κομισιόν για την άρνησή της να διοργανωθεί ΠΕΠ για την TTIP

Μήνυση στην Κομισιόν για την άρνησή της να διοργανωθεί ΠΕΠ για την TTIP
Σε περαιτέρω κίνδυνο απαξίωσης βρίσκεται ο θεσμός της ΠΕΠ (Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών), της μόνης συμμετοχικής διαδικασίας που δικαιούνται να εκκινούν οι Ευρωπαϊοι Πολίτες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δεχθεί το αίτημα του συνασπισμού περισσότερων από 300 οργανώσεων για την διεξαγωγή μιας ΠΕΠ με θέμα την TTIP, την μέγκα-συμφωνία εμπορίου ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ. Μετά το υποκριτικό «ναι» που επί της ουσίας ήταν όχι στα αιτήματα της πρώτης ιστορικά επιτυχημένης ΠΕΠ, της «right2water«, που άφησε σε όλους όσους την στηρίξαμε αλλά και τους σχεδόν 2.000.000 πολίτες που την υπέγραψαν μια επίγευση απογοήτευσης και οργής για την στάση της Κομισιόν,η ανακοίνωση της ότι αρνείται το αίτημα διεξαγωγής ΠΕΠ για την TTIP έφερε τους διοργανωτές στο σημείο να υποβάλλουν μήνυση.

Ο συνασπισμός STOP ΤΤΙΡ, αποτελείται από περισσότερες από 300 ομάδες της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ευρώπη και έχει καταθέσει πλέον μήνυση εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο αζετικά με την απόφασή της να εμποδίσει «Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών» (ΠΕΠ) σχετικά με την αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ γνωστή ως ΤΤΙΡ και μια την παρόμοια συμφωνία με τον Καναδά (CETA).

Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κατηγορηθεί από τα μέλη του συνασπισμού ότι προκαλεί ασφυξία στις φωνές των πολιτών, αφού απέρριψε την πρόταση να διοργανωθεί ΠΕΠ ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες. Η πρωτοβουλία, η οποία είχε ξεκινήσει από τα συνδικάτα, τις εκστρατείες κοινωνικής δικαιοσύνης, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενώσεις για τα δικαιώματα των καταναλωτών, σε περίπτωση επιτυχίας θα ανάγκαζε την Επιτροπή να αναθεωρήσει την πολιτική της σχετικά με τις συμφωνίες και να οργανώσει μια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Nick Dearden, ο διευθυντής του Κινήματος για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, μία από τις ομάδες που συμμετέχουν στη δίκη, δήλωσε: «Είναι ντροπή που η Επιτροπή είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τέτοια βρώμικα κόλπα για να προσπαθήσει να καταπνίξει τους εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι έχουν εκφράσει επείγουσες ανησυχίες για ΤΤΙΡ και τον τρόπο που είναι υπό διαπραγμάτευση. Αυτοί οι άνθρωποι δικαίως ανησυχούν για τον αντίκτυπο αυτής της μεγαλόπνοης εμπορικής συμφωνίας στις δημόσιες υπηρεσίες ζωτικής σημασίας, και την υφιστάμενη νομοθεσία που υπήρξε αποτέλεσμα σκληρού αγώνα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και περιβάλλοντος. »

Ο Michael Efler, ένας εκ των εκπροσώπων των διοργανωτών για την ΠΕΠ είπε:« Δυν μηνύουμε μόνο για χάρη της διακοπής της ΠΕΠ της ΤΤΙΡ, αλλά και για το μέλλον του θεσμού της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών. Όσο για τη διαπραγμάτευση των διεθνών συνθηκών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποκλείσει τους πολίτες. Για όσο τελούν υπό διαπραγμάτευση λέγεται σοτυς πολίτες να μην παρεμβαίνουν και όταν οι τελικές συμβάσεις τεθούν στο τραπέζι, είναι πάρα πολύ αργά. Η νομική θέση της Επιτροπής είναι τέτοια που αποτρέπει τυχόν μελλοντικές ΠΕΠ για διεθνείς συμφωνίες. »

Παρά την απόρριψη της ΠΕΠ, οι ομάδες της καμπάνιας και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ξεκίνησαν μια αυτο-οργανωμένη συλλογή υπογραφών ζητώντας από την Επιτροπή να καταργήσει την εμπορική συμφωνία και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 850.000 υπογραφές. Ζητούν από την Επιτροπή να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για ΤΤΙΡ και να μην ολοκληρωθεί CETA, αλλά μέχρι στιγμής η Επιτροπή αγνοεί αυτές τις φωνές και διάλεξε να συνεχίσει να διαπραγματεύεται.

H Blanche Weber, μέλος της επιτροπής της ΠΕΠ που πήρε μέρος στην πρόσφατη διαμαρτυρία, δήλωσε: «Οι πολιτικοί δηλώνουν ότι το χάσμα μεταξύ της ευρωπαϊκής πολιτικής και των ανθρώπων πρέπει να ξεπεραστεί. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ αυτών των προθέσεων και της πραγματικής πολιτικής είναι ντροπή. Η αλαζονεία των Βρυξελλών έναντι των πολιτών της Ευρώπης είναι απαράδεκτη! Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας ενάντια σε ΤΤΙΡ και CETA και θα το κάνουμε και για το καλό της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.»

Σημείωση: Οι TTIP και TISA, για τις οποίες οι πληροφορίες που έχουμε είναι κυρίως από διαρροές, φημολογείται ότι θα επηρρεάσουν και υπηρεσίες σχετικές με τους υδάτινους πόρους προς μια κατεύθυνση εμπορευματοποίησης και απορρύθμισης. Πιθανολογείται από το πνεύμα των συμφωνιών ότι θα καταστήσουν τις  ιδιωτικοποιήσεις (τμημάτων των υπηρεσιών όπως η αποχέτευση  καθώς και πάγιων στοιχείων όπως τα φράγματα, οι ταμιευτήρες και οι βιολογικοί καθαρισμοί) ευκολότερες και ανοικτές σε πολυεθνικές από όλον τον κόσμο.

ςε3

Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*