Θα ιδιωτικοποιήσουν και τον Νείλο;

Θα ιδιωτικοποιήσουν και τον Νείλο;
Σύμφωνα με άρθρο που αναρτήθηκε στο www.madamasr.com η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση προτίθεται, μεταξύ άλλων, να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης. Με πρόσχημα την ρύθμιση προβλημάτων στην ύδρευση η Κυβέρνηση έχει ήδη από τον Σεπτέμβριο εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την συμμετοχή ιδιωτών σε επιχειρήσεις ύδρευσης. Αν και το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη προταθεί για ψήφιση από την Βουλή είναι σαφές ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την παροχή προς ιδιωτικές επιχειρήσεις πρόσβασης στις υπηρεσίες ύδρευσης και, παράλληλα, καταδεικνύει και τις προθέσεις της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Το κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπει ότι η Αιγυπτιακή Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων (EWRA) θα είναι αρμόδια ώστε να εξασφαλίζεται υγιής ανταγωνισμός και να καθορίζονται οι ορθές τιμές ενώ η κυβέρνηση θα λαμβάνει την τελική απόφαση για το ύψος των χρεώσεων: αν αυτές υπολείπονται των τιμών που προτείνονται από την EWRA, η κυβέρνηση θα καλύπτει την διαφορά. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι, προ διετίας, η αιγυπτιακή κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ύδρευσης. Δεδομένης της προσπάθειας οικονομικής μεταρρύθμισης, στην οποία έχει εμπλακεί η Αίγυπτος, ο φόβος ότι οι επιδοτήσεις αυτές θα μειωθούν περαιτέρω ή θα καταργηθούν εντελώς υπάρχει βάσιμος.

Θα μπορούσε φυσικά κάποιος ν’ αναρωτηθεί με ποιόν τρόπο η επιλεγείσα διαδικασία διασφαλίζει και ενισχύει τον ανταγωνισμό: πέραν του ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές δεν φημίζονται ακριβώς για την ικανότητά των να προστατεύουν τους καταναλωτές, το προηγούμενο της Αγγλίας καταδεικνύει ότι δεν διστάζουν ν’ αποδεχθούν με ευκολία την πλειοψηφία των αιτημάτων ή προτάσεων των ιδιωτών παρόχων. Αξιοπερίεργο είναι και το ότι το μεν η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποδέχεται ότι οι τιμές για υπηρεσίες ύδρευσης δεν μπορούν ν’ αφήνονται ελεύθερες προς καθορισμό από την αγορά (αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την κάλυψη της διαφοράς) εν τούτοις επιτρέπει στην αγορά να τις επηρεάζει. Είναι αυτό απλώς μια αντίφαση που μπορεί αν διορθωθεί ή πρόκειται για καθαρή υποκρισία;

Οι κίνδυνοι από την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης είναι ευρέως γνωστοί. Καμιά κυβέρνηση, καμιά δημόσια αρχή δεν μπορεί να επικαλεσθεί άγνοια των συνεπειών της εισόδου ιδιωτών στον συγκεκριμένο χώρο. Στο τέλος, όταν τα’ αποτελέσματα έχουν πια επέλθει, δυστυχώς, τον λογαριασμό πληρώνουν πάλι οι χρήστες που καλούνται να ξαναπληρώσουν για να ξαναγίνουν δημόσιες οι επιχειρήσεις αυτές.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την μη Ιδιωτικοποίηση του Νερού (savegreekwater) θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης στην Αίγυπτο και θα ενημερώσει όποτε υπάρξει κάτι νεώτερο.

Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*