Οι Βερολινέζοι λεν επιτέλους το οριστικό «Veolia adieu»!

Οι Βερολινέζοι λεν επιτέλους το οριστικό «Veolia adieu»!
Ύστερα από τον μακρόχρονο αγώνα των Βερολινέζων ήρθε επιτέλους η στιγμή να τελειώσει το αποτυχημένο μοντέλο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Ιδιωτικού Δημόσιου Τομέα), μιας μορφής που προτείνει η κυβέρνηση και για την Ελλάδα, που εκτόξευσε τις τιμές του νερού στα ύψη, ύστερα από τις μυστικές συμφωνίες που ειχαν υπογράψει οι δυο πολυεθνικές για εγγύηση μεγάλου κέρδους. Επιτέλους, οι Βερολινέζοι ανακτούν τον έλεγχο του νερού της πολης με βαρύ όμως οικονομικό τίμημα, μάθημα για όσους θεωρούν οτι η επανάκτηση των υπηρεσιών μετά την ιδιωτικοποίηση είναι μια απλή υποθεση «πολιτικής βούλησης».

Βερολίνο: Το νερό πίσω στα χέρια του δημοσίου – Bye , bye Veolia !

Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Βερολίνου και της γαλλικής πολυεθνικής Veolia φαίνεται να είναι επιτέλους σε διαδικασία διαπραγμάτευσης : Για 590 εκατ. € ( +54 εκατ. ευρώ . Extras ) το Βερολίνο θα αγοράσει πίσω τα 24,9 % των μετοχών της Εταιρείας Ύδρευσης του Βερολίνου ( BWB ) , τα οποία έχει στα χέρια της η Veolia από το 1999 . Αυτό έρχεται αφότου η RWE είχε πωλήσει τις μετοχές της ( 24,9 %) για 658 εκατ. ευρώ το 2012, κι έτσι η μεγαλύτερη σύμπραξη δημοσίου ιδιωτικού τομέα σε δημοτικό επίπεδο έρχεται στο τέλος της.

Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία για τους 666.000 πολίτες του Βερολίνου που άνοιξαν τον δρόμο σε αυτή την επαναδημοτικοποίηση, με δημοψήφισμα το 2011, το πρώτο που κερδίθηκε ποτέ στο Βερολίνο .

«Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που καταφέραμε να επιστρέψει το νερό στην περιοχή του Βερολίνου σε δημόσια χέρια, αλλά είμαστε επίσηε, επικριτικοί για την υπερβολικά υψηλή τιμή» , λέει ο Gerlinde Schermer , ο οποίος ψηφίστηκε ως μέλος του κοινοβουλίου εναντίον αυτής της κακής συμφωνίας το 1999 . «Γνωρίζουμε ότι αυτό θα καταστήσει πολύ δύσκολο να μειωθεί η υψηλή τιμή του νερού για τα επόμενα 30 χρόνια» .

Η οργάνωση Berliner Wassertisch , που αγωνίζεται για μια δημοκρατική και συμμετοχική διαχείριση των υδάτων από το 2006 , γνωρίζει πολύ καλά , ότι μετά την επιτυχία αυτή η σκληρή δουλειά θα συνεχιστεί: » Τώρα θα πρέπει να ελέγχουμε τους πολιτικούς μας » , λέει ο Dorothea Haerlin , ιδρυτικό μέλος της ιργάνωσης . » Πρέπει να τους αποτρέψουμε από το να ακολουθήσουν την ασκούμενη μακρά πολιτική με γνώμονα τα κέρδη της διαχείρισης των υδάτων . » Γι ‘αυτό η οργανωση έχει ήδη δημοσιεύσει ένα σχέδιο που ονομάζεται «Χάρτα του Νερού του Βερολίνου » και ξεκινούν μια μεγάλη συζήτηση στην πόλη, σχετικά με το πώς να ιδρυθεί ένα » Συμβούλιο Υδατων Βερολίνου » ως συμμετοχικό εργαλείο άμεσης δημοκρατίας, στο δρόμο για μια δημοκρατική , διαφανή , οικολογική και κοινωνική διαχείριση των υδάτων στο Βερολίνο .

Το πρώτο σχόλιο της Laura Valentukeviciute από GiB ( Τα κοινά στα χέρια του πολίτη ) είναι: « Αυτό μπορεί να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός προς μια άλλη διαχείριση των κοινών μας , που δεν βασίζεται πλέον στη λογική του κέρδους , αλλά στα πραγματικά κόστη και με στόχο την ευημερία των πολιτών» .

Η τελική απόφαση αυτής της συμφωνίας δεν έχει ακόμη περάσει από τη Βουλή του Βερολίνου , αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο συνασπισμός του SPD και το CDU θα συμφωνήσουν .

Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*